Index Vakbarát Hírportál

Nem túl biztonságos a Microsoft vírusirtója

2011. május 6., péntek 09:20

Népszerű program a Microsoft Security Essentials, mert minden internetezésre használt gépen szükség van valamilyen vírusirtóra, és ez ingyen letölthető. Csakhogya német AV-Test.org legfrissebb vizsgálata szerint a Microsoft programja nem teljesíti túl jól a feladatát. A huszonkét vírusirtó rangsorában az utolsó előtti helyet szerezte meg.

A Security Essentials 2.0 jól teljesített a kevésbé komoly teszten, amelyben az iparág által elfogadott listán szereplő vírusokat kell felismerni. Mindet megtalálta, és az AV-Test saját listáján lévő vírusoknak is 97 százalékát megfogta.

Egészen más volt a helyzet, amikor úgynevezett nulladik napi támadások esetében. Ezek olyan biztonsági támadások, amelyben a kártevők a szoftverek még foltozatlan hibáit használják ki. Ezen vizsgálatban a Security Essentials a kártevők felét nem észlelte, és a vírusirtó az éppen elinduló vagy már futó kártevőknek is csak 45 százalékát észlelte. Nem egy életbiztosítás, ha fontos adatok vannak a számítógépen. A mezőny átlaga a nulladik napi támadásokra 84 százalék, míg a futó vírusok esetében 62 százalék.

Az AV-Test mérésén a legjobb helyezést a BitDefender Internet Security Suite 2011 érte el, megelőzve a BullGuard Internet Security 10, F-Secure Internet Security 2011, Kaspersky Internet Security 2011 és a Norton Internet Security 2011 programokat.

Védelem szempontjából egyetlen vírusirtó volt rosszabb a Microsofténál, a CA Internet Security Suite 2011. Emellett öt termék totálisan megbukott a teszten: a Norman Security Suite Pro 8.0, a McAfee Total Protection 2011, a PC Tools Internet Security 2011, és a Comodo Internet Security Premium 5.0/5.3.

Rovatok