Index Vakbarát Hírportál

Egybeépített gép a legmenőbb asztali gép

2011. május 8., vasárnap 18:27

Kinek kellenek azok a gusztustalan, zúgó, környezetszennyező dobozok, amik csak arra jók, hogy megtámasszák a lábat? A modern asztali gépet egybeépítik a monitorral, és minden földi jót beleszerelnek, hogy állja a sarat az előretörő laptopokkal és tabletekkel.

Az Apple kedden frissítette az iMacet. Ez a típus az első, 1984-es Macintosh ükunokája: a koncepció semmit sem változott, csak a technológiai fejlődésnek hála most már sokkal laposabb, sokkal gyorsabb a monitorba épített számítógép, mint 27 évvel ezelőtt.

Az Apple mellett más gyártók is kínálnak ilyen rendszereket, megpróbáljuk kideríteni, melyik a legmenőbb, vagy legalábbis, melyik éri meg leginkább az árát. Kezdjük az iMac-kel, mert mégiscsak az Apple-höz köthető a koncepció megalkotása, és annak több évtizeden át tartó fejlesztése.

Az alapgép 1199 dollárba kerül, ezért 21,5 colos, full-hd kijelzőt, 2,5 gigahertzes négymagos Core i5-ös processzort, 4 gigabájt memóriát, fél terabájtos merevlemezt, AMD Radeon HD 6750M grafikus gyorsítót kapnak a vásárlók. A felszereltségi listán még olyan tételek szerepelnek, mint a nagy felbontású webkamera meg a 3-as usb-nél lényegesen gyorsabb Thunderbolt kapu. Igaz, ebbe egyelőre elég kevés eszközt lehet dugni. A gép itthon 345 ezer forintba kerül, legnagyobb előnye az erős hardver, a tökéletes dizájn meg a spéci operációs rendszer. Aki megszereti az OS X-et, nem nagyon akar visszatérni a Windowsra. De aki utálja az almás operációs rendszert, az is vehet iMacet, mert Windowst is lehet rá telepíteni. Csak nem érdemes. Erre a célra ugyanis egy rakás olcsóbb gép is van a piacon.

Például a legnagyobb pc-gyártó, a HP All-in-One-ja, ami lényegesen kevesebbe kerül, és nem is tud feltétlenül kevesebbet.

Már 900 dollárért el lehet vinni az Omni 200-at, amiben 2,8 gigahertzes, négymagos Core i5 processzor található. Ez még az előző generációs modell, így a magasabb órajel ellenére is lassabb az iMacénél. Memóriából alapból 4 gigabájt, merevlemezből 750 gigabájt került a gépbe, de most mindkettőt akciósan upgrade-elik 6 gigabájtra és 1 terabájtra. A grafikus gyorsító AMD Radeon HD 5570-es, ami valamivel lassabb az iMac gpu-jánál, a kijelző meg ugyanaz mindkét gépben: a HP-től is 21,5 colos, 1920x1080 pixeles panelt kapunk. A konkurens gép tehát valamivel olcsóbb, de valamivel lassabb, mint az iMac. Cserébe memóriából és háttértárból most többet kapnak az amerikai vásárlók, és a teljesítményről sem kell sokat feladni. Akinek tehát erős windowsos All-in-One-ra van szüksége, annak remek választás a HP, ami egyébként itthon is kapható. Nem minden konfiguráció érhető el azonnal: most például csak egy gyengébb rendszer van raktáron, az bruttó 200 ezerbe kerül.

Van másik lehetőség is, hiszen a második legnagyobb gyártó, a Dell is kínál egybeépített gépet.

Az Inspiron One 2310-es rögtön a konkurensei fölé magasodik 23 colos kijelzőjével, egyéb alkatrészeiben viszont kicsit elmarad a mezőnytől. A 2,5 gigahertzes Core i5-ös például csak kétmagos, de ezt leszámítva is lassabb konkurenseinél. A processzorteljesítmény tehát csak negyven százaléka annak, amit a HP meg az Apple kínál. Az Ati Radeon HD 5470 sem egy erőgép, de azért elmegy, ráadásul a Delltől most a HP-hez hasonlóan 6 gigabájt memóriát és 1000 gigabájtos merevlemezt kapunk. Mindezt 1000 dollárért vihetik el a vásárlók bluray-lejátszóval együtt, szóval a közepesnél jobb teljesítményt és nagy felszereltséget kapunk hatalmas kijelzővel, nem különösebben olcsón. Akinek multimédiás feladatokra kell a gép, annak a Dell sokkal jobban megéri, mint a HP vagy az iMac. Főleg, hogy ennek még nyomogatni is lehet a kijelzőjét; nem mintha ennek sok értelmét látnánk.

Itthon egyébként bruttó 279 ezer forintért lehet megvásárolni az Inspiron One 2310-et, ami viszont világbajnok ár.

A Lenovo az IdeaCentre rendszereket küldi harcba.

Az A-sorozatban a 310-es modell mellé már Core i5 processzort is lehet rendelni, csak ez a gép épp nem kapható. Az A700-as azonban most is megrendelhető, az 1099 dolláros alapgépben a mezőny egészéhez hasonlóan Core i5-ös processzor található, igaz, ez is csak a kétmagos modell, ami ráadásul csak 2,66 gigahertzen üzemel. Memóriából viszont 8 gigabájt került a gépbe, háttértárból 1 terabájt, a kijelző 23 colos és 1920x1080 pixel felbontású, a webkamera azonban csak 0,3 megapixeles. Grafikus magból AMD Radeon 5650-es került a gépbe, ez valamivel lassabb, mint az iMacé, és körülbelül annyit tud, mint amit a HP-be szereltek. A Lenovo tehát hasonlóan nagy kijelzőt ad, mint a Dell, valamivel drágábban, de szerényebb felszereltséggel és hasonló teljesítménnyel, míg a HP-nél és az Apple-nél nagyobb, de lassabb gépet kínál.

Árul egybeépített gépet az Acer is. Az All in One Z5-ös az Egyesült Államokban csak egy viszonylag szerény teljesítményű verzióban kapható, Európában lehet megvásárolni a versenyképesebb modellt.

Az AZ 5710-es processzora az Intel Core i3-as 3,2 gigahertzes változata, ami ugyan kétmagos, de nem különösebben izmos. Memóriából ebbe a rendszerbe is 4 gigabájt került, háttértárból 500 gigabájt, a kijelző 23 colos, és ahogy a többi gépé, úgy ennek is 1920x1080 pixeles a felbontása. A grafikus gyorsító a Z5-ösben az Nvidia GT210-es, ami nem fogja leszakítani a fejünket. 999 euróba kerül, tehát ez a mezőny egyik legdrágább gépe, ami kiválóan alkalmas azoknak, akik főleg filmeket, multimédiás tartalmakat akarnak nézni. Itthon is kapható a gép, 265 ezer forint körül.

Hogy melyik a legmenőbb? A legfejlettebb technológia az iMacben van, de ez is a legdrágább, cserébe viszont az Apple a gyártó, ami elég sokat lendít a menőségen. Pc-s fronton a HP kínálja a legizmosabb hardvert, ráadásul a legalacsonyabb áron, a Dell meg viszonylag olcsón hozza ki a multimédiás koncepcióból a maximumot.

Rovatok