Index Vakbarát Hírportál

Csökkennek a számítógépeladások

2011. május 17., kedd 15:21

A táblagépek előretörését és a hagyományos számítógépek, és notebookok forgalmának csökkenését mutatják az első negyedévi európai értékesítési adatok.

Az első negyedévben Nyugat-Európában az előző évihez képest 17,8 százalékkal 14,7 millió darabra esett vissza az asztali és a notebook gépek értékesítése - írja a Gartner piackutató vállalat jelentése. Az Apple értékesítései viszont tíz százalékkal emelkedtek, ezzel a vállalat az öt legnagyobb számítógépgyártó közé sorolhatott be.

Az első negyedévi adatok szerint a vásárlók a korábbinál hosszabb ideig várnak készülékeik lecserélésével, illetve csere esetén a táblagépeket részesítik előnyben, elsősorban az Apple iPadjét. A számítógépipar már eleve nagy készletekkel kezdte a negyedévet, ami alig csökkent a periódus végére, mivel a kereslet gyakorlatilag beszáradt.

Számos nagy gyártónak komoly visszaesést kellett elkönyvelnie eladásaiban. Az Acer eladásai 29,9 százalékkal estek vissza, a Dell pedig 22 százalék, az Asus 12 százalék csökkenést könyvelt el.

Az európai értékesítések annyira visszaestek, hogy a Hewlett-Packard még eladásainak 15,9 százalékos csökkenésével is növelni tudta piaci részesedését, 22,8 százalékról 23,4 százalékra.

Az iPad sikerének lendületét kihasználva az Apple számítógépeladásait is növelni tudta: 966 ezer Mac gépet adott el a cég, és ezzel kiütötte az ötödik helyről a Toshibát a nyugat-európai ranglistán. Az Apple a legnagyobb növekedést a notebook kategóriában érte el, 32 százalékosat.

Rovatok