Index Vakbarát Hírportál

A Netflix adja az internet adatforgalmának negyedét

2011. május 18., szerda 11:54

Gyökeresen átalakult az internet adatforgalma az utóbbi két évben, derül ki a Sandvine forgalomelemző cég friss jelentéséből, ami speciálisan az észak-amerikai forgalomra vonatkozik, azon belül is a csúcsidőszakra, amikor a legtöbben ülnetk a net előtt. Mivel online szolgáltatások terén Amerika jellemzően mindig pár lépéssel a világ többi része előtt jár, a hasonló trendeknek még valószínűleg van néhány évük, mielőtt hozzánk is begyűrűznek.

A leglátványosabb változás a 2009-es adatokhoz képest, hogy a sima webböngészés adatforgalma arányaiban a felére esett vissza: tavalyelőtt még a legnagyobb részt vette ki a teljes adatforgalomból 38 százalékkal, ma pedig már csak a harmadik, megelőzte a fájlcserélők forgalma, és a valós idejű szórakozás kategóriája is, ami a zene- és videostreaminget jelenti. Eltűnt a legnagyobb forgalmú kategóriák közül az online játékoké és a közösségi oldalaké, megjelent helyettük a valós idejű kommunikáció, vagyis az online telefonálás és videocsetelés.

Az amerikai netes adatforgalomnak csaknem a felét (pontosan 49,2 százalékát) adják az online videók, ennek a javarészét a Netflix, a YouTube és a Hulu adja össze. A fájlcsere az adatforgalom közel ötödéért (18,8 százalék) felelős, ami szinte csak a Bittorrent és Gnutella protokollokból áll. A webezés 16,6 százalékra szorult vissza.

Amikor külön-külön vizsgálták meg a le- és feltöltéseket, megmutatkozott a fájlcsere ereje: feltöltéseknél at adatforgalom 52 százalékát a Bittorrent adja, az összes többi szolgáltatás sokkal inkább asszimetrikus (vagyis a sok letöltés arányaiban kevesebb feltöltéssel jár). A letöltések adatforgalma pedig új királyt avatott a netes videók területén: a Netflix online videokölcsönző az adatforgalom negyedét uralja, míg a legnagyobb videomegosztó, a YouTube 10 százalék alatt marad. A YouTube látogatottsága ugyan óriási, de a Netflixről egyrészt jobb képminőségű, másrészt sokkal hosszabb filmeket néznek a felhasználók, ami megdobja az adatforgalmat.

A Netflix nemrég jelentette be, hogy 23,6 millió előfizetőjével már megelőzi az összes amerikai kábeltévé-szolgáltatót. Az előfizetői havi 8 dollár ellenében korlátlanul, és legálisan streamelhetnek róla tévéműsorokat és filmeket. A cég vezetője, Reed Hastings szerint ez még csak a kezdet, és ahogy nő a felhasználók átlagos sávszélessége, úgy lesz egyre vonzóbb számukra a szolgáltatás.

Rovatok