Index Vakbarát Hírportál

Becsődölt a francia kalózellenes törvény

2011. május 19., csütörtök 16:21

Európában először, hosszadalmas parlamenti és bírósági eljárások után, Franciaországban vezették be a „három dobásod van” néven emlegetett szabályozást, ami az online jogsértések elkövetőit különös szigorral bünteti. A leginkább az illegálisan letöltött tartalmakért büntető HADOPI nevű törvénycsomag bevezetése után ellentmondó hírek érkeztek annak hatékonyságáról: akadt olyan hír, ami a totális hatástalanságról számolt be, de sok olyan is, ami az intézkedések pozitív eredményeiről írt.

Most azonban olyan eset történt, amelytől már a kezdetektől óvtak az ellenzők. Az ellenőrzési eljárást a francia kormány kénytelen volt kiadni egy magáncégnek (TMG), ez a vállalkozás volt arra hivatott, hogy listázza azokat a címeket, ahol a szerzői jog megsértését tapasztalják. A TMG kínos bakit volt kénytelen elismerni: rendszerét feltörték, így a biztonsági kockázatok miatt (érzékeny személyes adatok szivárogtak ki) a kormányzat a vizsgálat idejére felfüggesztette a TMG felvásárlására indított projektjét.

Az interneten felfedezett probléma nem légből kapott, Eric Walter, a HADOPI végrehajtásért felelős hivatal vezetője is közölte, hogy elővigyázatosságból egyelőre megszakítják a kapcsolatot a TMG-vel. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a törvény végrehajtásáért felelős hivatalnokok nem jutnak információkhoz, nem tudnak fellépni a törvény értelmében illegális online tevékenységet folytatók ellen – legalábbis új IP-ket nem tudnak begyűjteni.

A HADOPI történetében ez csak egy epizód, a problémát hamarosan meg fogják oldani, ám két dolgot nem szabad elfelejteni: a gyakorlatilag bűnözőkként kezelt felhasználóknak is megvannak a személyes adataikhoz való jogaik, és ezek az információk most egy szűrt listán illetéktelenekhez kerültek, akik ezekkel vissza is élhetnek. Másrészt világos, hogy maga az állam önmaga nem képes biztosítani a törvény által előírt kontrollt, és amikor magáncégeket bíz meg ilyen megfigyelési feladatokkal, akkor szembe kell néznie súlyos biztonsági kockázatokkal.

Rovatok