Index Vakbarát Hírportál

A Shell a világ legnagyobb hajóját építi

2011. május 23., hétfő 14:55

A Shell olajipari óriáscég a világ legnagyobb hajójának építésébe fogott bele. A Prelude FLNG nem fér bele egyetlen hajózási kategóriába sem, valójában inkább mobil fúrótoronyra hasonlít és maga a cég sem egyszerűen hajóként, hanem a legnagyobb, emberkéz építette, vízen úszó tárgyként hivatkozik rá.

A Prelude tervezett méretei egészen lenyűgözőek: a hossza 488 méter, a szélessége 74 méter, vízkiszorítása 600 ezer tonna. Összehasonlításként a valaha épített legnagyobb hajó, a Seawise Giant szupertanker 460 méteres volt (2009-ben leszerelték), a jelenleg szolgálatot teljesítő hajók között a Maersk E-osztály nyolc konténerszállító teherhajója a legnagyobb, 400 méterrel. A legnagyobb repülőhordozó anyahajók 300-340 méteresek, a vízkiszorításuk 60-100 ezer tonna között mozog. A legendás Titanic pedig a maga 269 méterével és 50 ezer tonnájával eltörpül a Prelude mellett.

A Prelude arról az Ausztrália partjaitól 200 kilométerre fekvő gázmezőről kapta a nevét, ahol dolgozni fog. A földgáz kitermelése után azt mínusz 162 fokra hűti le, amitől az cseppfolyóssá válik, és a térfogata a 0,2 százalékára csökken – így a szállítása és tárolása jóval olcsóbbá válik.

A tervek szerint évi 5,3 millió tonna gázt tud majd a hajó kitermelni, ez nagyjából Hongkong egy évi energiaszükségletének fedezésére elég. A 2007-ben felfedezett Prelude gázmezőn lehorgonyozva 25 évig fog dolgozni a hajó, mielőtt szárazdokkba kellene vonulnia egy alapos generálszervízre. A kitermelt gázt Délkelet-Ázsia robbanásszerűen fejlődő gazdaságainak tervezi eladni a Shell.

A hajót Dél-Koreában építi a Samsung Heavy Industries, és 2017-ben kezdi majd el a gáztermelést. Az árról nem árult el részleteket egyik cég sem, de valószínűleg jelentős részt foglal majd le a Shell következő öt évben ausztráliai befektetésekre szánt 30 milliárd dollárjából. A számítások szerint ez a megoldás sokkal olcsóbb és környezetbarátabb, mintha fúrótornyokkal termelnék ki a földgázt a tenger alatti lelőhelyekről.

Rovatok