Index Vakbarát Hírportál

200 megapixeles kamera tízmillióért

2011. május 26., csütörtök 10:39

Megjelent a Hasselblad új középformátumú csúcskészüléke, amit kategóriájának megfelelő áron lehet beszerezni: a H4D-200MS potom 45 ezer dollárba került, tehát áfával valószínűleg átlépi a tízmillió forintos határt.

Kétszáz megapixelesként hirdetik a kamerát, noha a szenzora valójában csak ötven megapixeles. A gép hat expozíciót tud összekombinálni, és ennek köszönhetően már összejön az ígért felbontás. A gazdag sznobokat biztosan vonzza a magas ár, de csalódniuk kell, mert nem ezzel a géppel fognak nagyszerű képeket készíteni a Gellért-fürdőben rendezett zártkörű bulikon.

A hat lövésből összerakott fotó elkészítése ugyanis harminc másodpercet igényel. A Hasselblad elsősorban tárgyak, például ékszerek, órák és festmények fotózásához ajánlja a gépet.

A H4D-200MS nem úgy fűzi össze a képeket, mint ahogyan a kommersz kamerák a panorámafotókat. Egy piezoelektromos motor egy vagy fél pixellel eltolja a kamera szenzorát, és a gép nagy felbontása valójában azt kompenzálja, hogy a szenzorok minden egyes pixele csak vörös, zöld vagy kék fényt tud rögzíteni. A mozgatásnak hála átfedések lesznek, és a kamera pontosabban rögzíti a tárgyak színét.

Amikor hat képet összefűznek, a nyers képfájl hatszáz megabájtos lesz, tehát érdemes CompactFlash helyett gyors merevlemezre menteni.

Rovatok