Index Vakbarát Hírportál

Táblagépet villant a Microsoft

2011. május 27., péntek 15:34

A Microsoft jövő héten bemutatja a Windows operációs rendszer táblagépre tervezett verzióját - írja a Bloomberg hírügynökség névtelenséget kérő informátorokra hivatkozva. Annyit lehet tudni, hogy egy Nvidia Tegra processzoron futó, érintőkijelzővel vezérelhető rendszer lesz látható. Jövő héten Steven Sinofsky, a Windowsért felelős elnök az All Things D konferencián lép fel, míg Steve Guggenheimer alelnök a Computex Taipei kiállításon vesz részt.

A Microsoft rohamtempóban próbálja átültetni a Windowst a hordozható eszközökre, hogy az versenyezni tudjon a táblagépek piacát uraló Apple iPaddel. Márciusban még az hangzott el, hogy az új operációs rendszer csak 2012-ben lesz elérhető, ugyanakkor a Microsoftnak fontos lehet, hogy jelezze a gyártóknak és a vevőknek, hol tart a fejlesztési munka.

Az Nvidia Tegra processzor az ARM architektúrájára épül, amely szinte egyeduralkodó az okostelefonok piacán. Ugyanezt az architektúrát használják a tabletek, beleértve az iPadet és a Google Androidra épülő eszközöket is.

Az Apple eddig húszmillió táblagépet adott el, noha alig több mint egy éve létezik a termék. Az elmúlt negyedévben már 4,69 millió iPad fogyott, és az elemzők arra számítanak, hogy az Apple idén duplázza az iPad piacát.

Ha a Windows csak 2012-ben jut el a táblagépekre, akkor addigra már a piacon lesz az iPad harmadik verziója, és az Apple jelentős előnyt szerez. A Microsoftra leselkedő veszélyt fokozza az is, hogy egyre kevesebben vesznek pc-t, és a Windows terjedését segítő netbookok eladása is 40 százalékkal zuhant, részben a táblagépek miatt.

Rovatok