Index Vakbarát Hírportál

Androidok forgalmazzák a legtöbb adatot

2011. június 2., csütörtök 19:05

A Nielsen piackutató legfrissebb elemzése szerint a Google mobilos operációs rendszere, az Android már nemcsak eladási számait tekintve piacvezető az amerikai piacon, hanem az adatforgalmazásban is átvette a vezetést.

A cég korábbi felmérései szerint mára az amerikai lakosság harminchét százaléka rendelkezik valamilyen okostelefonnal. Áprilisi adataik szerint a készülékek 36%-a valamilyen Android, 26%-uk iPhone és 23%-uk az amerikai üzletemberek körében népszerű BlackBerry.

Azonban ennél is érdekesebbek az új felmérésben az adatforgalomra vonatkozó adatok. A Nielsen több kategóriába sorolta az adatforgalmazást: alkalmazások letöltése, videó/mobil tévé, zene/rádió sztrím, zeneletöltés és online játék. Az eredmények szerint az iPhone-felhasználók folyamatosan használják adatkommunikációra a telefonjukat, azonban az androidosok még őket is megelőzik. A válaszok szerint ugyan összességében több Apple-mobilt használó tölt le rendszeresen, mégis a linux-alapú mobil operációs rendszer használói forgalmaznak több adatot.

A felmérésből nem derül ki, hogy wifis, 3G-adatforgalomról van-e szó, de valószínűleg eredményeik csak a mobilhálózat forgalmára vonatkoznak. Az Android-felhasználók átlagosan 582 megabájtot forgalmaznak egy hónapban, míg az iphone-osok 492-t.


Arról egyelőre nincs adat, hogy vajon mi okozza ezt a különbséget, lehetséges, hogy egyszerűen több iPhone-tulajdonos csatlakozik wifihez, vagy csak azon a paltformon jobban optimalizált az adatforgalom.
Annyi viszont biztos, hogy az iOS egy újabb helyen adta át vezető szerepét a Google operációs rendszerének.

Rovatok