Index Vakbarát Hírportál

Nem használt az Apple biztonsági frissítése

2011. június 2., csütörtök 11:36

Május 31-én az Apple kiadott egy biztonsági frissítést, kifejezetten a nemrég felfedezett MacDefender nevű malware (kártékony program) ellen. Azonban pár órával később a kiberbűnözők kiadták a program egy új változatát, amely könnyedén megbírkózik a neki felállított falakkal.

A 2011-003-as számú Mac OS X 10.6.7-re és Mac IS X Server 10.6.7-re elérhető biztonsági frissítés tartalmaz egy eltávolító eszközt, ami megkeresi és megsemmisíti „a MacDefender ismert varriánsait” - írja az Apple támogatási oldalán.

A MacProtector és MacSecurity néven ismert verziók május eleje óta fertőzik a felhasználókat. A vírusok hamis hirdetéseket jelenítenek meg, amelyekkel – ironikus módon - arra próbálják rávenni a felhasználókat, hogy vásároljanak antivírusszoftvereket, valamint gyakran elérhetetlenné teszik a webet, amíg ezt nem teszik meg.

A vírus jelenleg leginkább egy, a botrány sújtotta volt IMF-vezérről, Dominique Strauss-Kahn-ról szóló hamis Facebook-videó segítségével terjed. A ZDNet szakértője kipróbálta a kártékony kód legújabb verzióját, és az gond nélkül feltelepült a frissítéssel ellátott rendszerekre. A fejleményekről részletesen beszámol a blogján.

Rovatok