Index Vakbarát Hírportál

Új konzolokat villant az idei E3

2011. június 3., péntek 23:46

Jövő héten újra megrendezik a videojáték-ipar egyik legfontosabb szakvásárát, az Electronic Entertainment Expót. Az E3 szoftverei főleg folytatások és sikeres sorozatok új játékai lesznek, a hardverek között viszont érdekesebb újdonságok is várhatók.

Az E3 talán annyiban emelkedik ki a többi hasonló nemzetközi játékvásár közül, hogy általában ezen mutatnak be jelentős új hardvereket, konzolokat vagy akár egész konzolgenerációkat. Tavaly a Kinect, a PlayStation Move és a Nintendo 3DS voltak a show legnagyobb villanásai, de az idei E3-on is debütálnak fontos és érdekes kütyük.

Wii HD, PSP-utód

Például az egyelőre Project Cafe néven emlegetett gép, a Nintendo következő konzolja, amire néhány újságíró máris ráaggatta a „Wii HD” címkét. A japán cég 2006-ban jelent meg a Wii-vel a piacon, és bár a konzol jobban fogyott, mint akár az Xbox 360, akár a PlayStation 3, grafikája, technikai képességei elmaradtak a két riválistól. Állítólag a Cafe behozza majd ezt a lemaradást, és az E3-on működés közben is meg lehet csodálni a konzolt.

A Sony sajtótájékoztatóján minden bizonnyal majd az ngp, azaz next generation portable, azaz következő generációs kézikonzolt övezi majd a legnagyobb érdeklődés. A PSP utódjának szánt, a pletykák szerint Vita nevű kütyü vélhetően bebetonozza a Sony technikai fölényét a kézikonzolpiacon (más kérdés, hogy ez nem feltétlenül jelent gazdasági fölényt is, hiszen a Nintendo DS-éből is többet vettek, mint a PSP-kből).

A harmadik nagy konzolgyártóval, a Microsofttal kapcsolatban az új Xbox a legvadabb E3-pletyka, de ez valószínűleg pletyka marad. Annál valószínűbb viszont rengeteg új kinectes fejlesztés – mivel a Kinect premierje a vártnál is jobban sikerült (november óta több mint tízmillió eladás), a cég minden bizonnyal ráerősített a mozgásérzékelős kütyüvel kapcsolatos újításokra. Ezen kívül talán új információkat tudhatunk meg az Xbox Live Cloud szolgáltatásról, ami szükségtelenné teszi a játékok letöltését és tárolását. És ha már szolgáltatás: bemutatkozik az Orapa szórakoztatócsomag, bár a kinectes irányítású konzolos iptv-nek csak az amerikaiak örülhetnek majd.

Battlefield, Mass Effect harmadszor

A bemutatott játékok között főleg folytatásokat és sikeres brandek új játékait találjuk, igen kevés a teljesen új név, akárcsak az elmúlt években. Persze így is érdemes lesz körülnézni, a nyugati kiadók közül az Electronic Arts standján például a szokásos sportjátékszériák mellett kipróbálható lesz a multiplayer akciójáték-sorozat Battlefield harmadik része, a szerepjáték-rajongók pedig valószínűleg a Star Wars: The Old Republicot és a Mass Effect 3-at várják a legjobban. A kötelező új Need For Speedtől és Simstől sem menekülünk meg.

A Microsoftnál a Forza 4 autóverseny és a véres fps Gears of War 3 a két húzónév, de a meg nem erősített pletykák között sok új kinectes játék is szerepel a Dance Central 2-től a Kinect Sports 2-ig. Állítólag a Kinect a Mass Effect 3-ba és egy új Fable-játékba is beteszi a lábát, a tavaly csak pár villanásig megmutatott kinectes Star Wars-játékból viszont egészen biztosan többet láthatunk. Állítólag lesz egy Halo-játék is, mégpedig a 2001-es sorozatindító első Halo Xbox 360-ra kicsinosított remake-je.

A Ubisoft is sikeres sorozatait gazdagítja: Assassin’s Creed, Call of Juarez, Ghost Recon, Rayman – ezek mind új játékkal bővülnek, de az a pletyka járja, hogy a Far Cry 3-at is bemutatják. A 2K Games legnagyobb dobásai az Infinite alcímű új Bioshock-játék (ez már nem a víz alatt, hanem az égben fog játszódni), a patinás ufóirtó XCOM széria újabb darabja, és a Duke Nukem Forever, ami 14 év után végre megjelenik (már a jövő héten). Az Activisiontől jön a menetrendszerű Call of Duty (Modern Warfare 3), a kiadó emellett szuperhősös játékokban gazdag idén (Spider-Man: Edge of Time, X-Men: Destiny). A Bethesdánál az egyik legjobb szerepjátéksorozat, az Elder Scrolls ötödik tagja (Skyrim) lesz a legnagyobb dobás.

Zelda új konzolon?

A japán kiadók közül az akciójátékokban erős Capcom új Devil May Cryt mutat be, és visszatérő pletyka a Resident Evil 6 is. A Konamitól biztosan számíthatunk új Silent Hill-játékra, sajnos új Metal Gear Solid viszont nem lesz, a cég a napokban cáfolta a pletykákat. A Namcónál a verekedős játékok egyik várható ásza, a Soul Calibur V a biztos pont. A Square Enixtől érkezik a Final Fantasy XIII-2 (remélhetőleg kevésbé lesz monoton, mint a Final Fantasy XIII) és a megújult Lara Croft is bemutatkozik. A cyberpunk akció-szerepjáték Deus Ex: Human Revolution biztosan játszható verzióban lesz kint (augusztusban már megjelenik), és egy új Hitman-játékot is bemutatnak.

A Nintendo a The Legend Of Zelda: Skyward Sworddal erősít, állítólag ezt már Cafén is láthatjuk. Mario a Super Mario 3DS-sel képviselteti magát, és a kevésbé ismert Nintendo-brandek közül Kid Icarus feltűnése is várható. A Sonynál ugyanakkor lesz új Resistance, Ratchet & Clank és Twisted Metal, de valószínűleg ellopja majd a show-t ezek elől a kaland-akciójátékok királyának folytatása, az Uncharted 3.

Az Atlus standjánál a Japánban már megjelent, de Amerikába csak júliusban érkező erotikus játék, a Catherine érdemel említést, a Tecmónál a hardcore ügyességi-akciójáték Ninja Gaiden harmadik része, a Deep Silvernél pedig a zombiirtást egy üdülőszigetre helyező Dead Island, ami az utóbbi idők leghangulatosabb trailerével lett híres.

A belterjességbe és onnan vissza

Az Electronic Entertainment Expót (E3) 1995-ben rendezték meg először, és rögtön a játékipar egyik legjelentősebb rendezvénye lett: ezen mutatkozott be a Sony az amerikai konzolpiac új szereplőjeként az első PlayStationnel. Az E3 a következő években minden alkalommal több tízezer látogatót vonzott, egészen a 2000-es évek közepéig, amikorra összeszedte a szórakoztatóelektronikai vásárok szokásos nyavalyáit: egyre nagyobb költségek, egyre drágább bérleti díjak a kiállítóknak, egyre több show a valódi lényeg, a játékok helyett.

Ennek eredményeként a kiadók elkezdtek távol maradni az E3-tól és saját show-kat tartani – ezt az E3 is megérezte. 2005-ben még 70 ezren látogattak a Los Angeles Convention Centerbe, de 2006-ban már csak 60 ezren, és ebben az évben több nagyobb kiállító is bejelentette, hogy a következő E3-on már nem lesz jelen.

A szervező Entertainment Software Association (ESA) ezek után magába szállt, és a következő két évben, 2007-ben és 2008-ban nem E3-at, hanem E3 Media and Business Summitot rendezett csillogó külsőségek. Ezek szigorúan showmentes, bensőséges találkozók voltak, ahol a játékipar legfontosabb szereplői smúzolhattak – és tényleg csak a legfontosabbak, mert 2007-ben csak háromezer, 2008-ban pedig négyezer látogatója volt a csökkentett üzemmódú E3-nak (magyar újságíró ezekben az években nem is nagyon juthatott ki az eseményre).

Ez a koncepció azonban nem működött, csodák csodájára kiderül, hogy egy ennyire takaréklángra vett show-val a sajtó is sokkal kevesebbet foglalkozik. Ezért tavaly és tavalyelőtt megint a régi E3-akat idéző rendezvényt tartottak, de kicsit felnőttebb módon. Kevesebb showelem, szigorúbb szűrők a regisztrációknál, több „bcd” bemutató (behind closed doors, azaz zárt ajtók mögött, csak a kiválasztott médiumoknak tartott játékbemutatók). Tavalyelőtt 41 ezer látogató volt az E3-on, tavaly több mint 45 ezer, és az Index is kijutott Los Angelesbe. Idén is ott leszünk és minden nap jelentkezünk a helyszínről.

Rovatok