Index Vakbarát Hírportál

Böngészőfrissítésre kényszerít a Google

2011. június 7., kedd 11:01

A cég a modern webes alkalmazások gyors innovációjával magyarázza a koncepcióváltást.

A Google bejelentette, hogy augusztus 1-jétől a vállalat online szolgáltatásai, beleértve a Gmailt és Google Dokumentumokat is, nem támogatnak néhány régebbi böngészőt. Ezek közé tartozik az Internet Explorer 7, a Firefox 3.5, a Safari 3 és a Chrome 9 is.

Nem a régebbi programok egyszerű kipécézéséről van szó, hanem új koncepcióra áll át a Google. A blogbejegyzés szerint az online szolgáltatásokat szisztematikusan a legújabb verziókra hegyezik ki, ezért a jövőben a böngészők új főverzióinak megjelenésekor átállnak azok támogatására, és innen visszaszámítva a harmadik legrégebbit kidobják a kosárból – magyarul a szoftverek aktuálisan legújabb változatát és az azt megelőzőt támogatják, a többit már nem.

A koncepcióváltás bizonyára nem lesz zökkenőmentes: augusztus elseje után a nem támogatott böngészőket használók kisebb gondokkal találkozhatnak a Google szolgáltatásait (Gmail, Calendar, Talk, Dokumentumok, Sites) használva, nem érnek el néhány opciót, nem használhatnak bizonyos eszközöket, de a böngészőtől függően az is előfordulhat, hogy az adott szolgáltatás egyáltalán nem indul el a réginek minősített programban.

Venkat Panchapakesan, a nagyvállalati fejlesztések vezetője erős érveket hozott fel az új rendszer mellett. Kifejtette, hogy a webes alkalmazások sokkal dinamikusabban fejlődnek, mint a hagyományos szoftverek, és a legújabb böngészők szükségesek ahhoz, hogy a weboldalak képességeit ki lehessen használni. A hivatalos blog külön kiemeli a HTML5-kompatibilitást.

A Google – kissé erőből végrehajtott – lépése kritikákat is kapott, a szakemberek viszont alapvetően helyesnek tartják ezt a fajta kényszert. A felhasználók között a leghangosabb ellenkezést az okozta, hogy a részesedését tekintve meglehetősen hátul álló, ám innovációját és szabványkövetését tekintve szakmailag sokak által nagyra becsült Opera kimaradt a bejelentésből. Hogy ez pontosan mit jelent (véletlenül elfelejtették megemlíteni? rájuk ez nem vonatkozik? már nem tekintik az Operát fontos böngészőpiaci tényezőnek? ), hivatalos állásfoglalás híján egyelőre nem tudni.

Rovatok