Index Vakbarát Hírportál

Minden negyedik amerikai hekker besúgó

2011. június 7., kedd 10:30

Bizalmatlanok egymással szemben az amerikai hekkerek, mert az FBI mélyen beépült közéjük. A Guardian kutatása szerint minden negyedik hekker információkat ad ki a nyomozóknak. A kiberrendőrség az illegális hekkelések miatt kiszabható börtönbüntetéssel fenyegetőzve ért el nagy sikert a beszervezésben.

Bizonyos esetekben a kiberbűnözők által használt illegális fórumokat - amelyeken lopott identitásokkal és kártyaszámokkal kereskednek - olyan hekkerek működtetik, akik valójában az FBI-nak dolgoztak. De az is előfordult, hogy az FBI ügynökei álcázták magukat adatlopó bűnözőnek, és a fórumokban megszerzett információk alapján több tucat bűnözőt juttattak rács mögé.

Az egyik legismertebb kiszivárogtatási eset a hajléktalan hekkerként ismert Adrian Lamo nevéhez kötődik, ő dobta fel Bradley Manninget, aki titkos dokumentumokat juttatott el a Wikileaks portálra. Manning online üzenetekben kért tanácsot Lamotól, aki viszont átadta a 23 éves hírszerzőt a katonai elhárításnak. Manning több mint egy éve őrizetben van, Lamo pedig kiérdemelte a Júdás gúnynevet, és sokan a világ legjobban utált hekkereként emlegetik. Lamo azzal magyarázta tettét, hogy félt, a kiszivárogtatott dokumentumok miatt sokan életveszélybe kerülnek.

Az FBI azért is foglalkozik aktívan a hekkerekkel, mert megjelentek az anarchista hacktivisták, akik rendszerek feltörésével jelzik politikai véleményüket. Az FBI rendszereit is támadták, legutóbb azért, mert a Pentagon felvetette, hogy a külföldről érkező kibertámadást háborús lépésként értékeli, amire akár rakétákkal is válaszolhat.

Az Anonymous néven ismertté vált csoport a Visa és a Mastercard szervereit is támadta, amikor azok nem voltak hajlandók továbbítani a Wikileaksnek szánt adományokat. Ennek köszönhetően a csoport az FBI látókörébe került, és a hatóságok az Egyesült Államokban negyven, Nagy Britanniában öt címen tartottak házkutatást.

Barrett Brown, az Anonymous szóvivője is tud az FBI érdeklődéséről, szerinte a nyomozók ott vannak minden csevegőszobában, és soha nem lehet tudni, ki a besúgó.

Rovatok