Index Vakbarát Hírportál

Összefogott a három legnagyobb kereső

2011. június 7., kedd 13:06

Amikor a három legnagyobb keresőcég együtt dolgozik valamin, arra érdemes odafigyelni. A Google, a Bing és a Yahoo bemutatta a schema.org oldalt, ahol összegyűjtik a webmestereknek a weboldalak felépítéséhez használható jelölőket, sémákat.

A keresőmotorok ezekre a sémákra, html tagekre támaszkodva pontosítják találataikat, ezért amikor a webmesterek optimalizálják oldalaikat a keresőkre, használhatják ezeket a jelölőket, hogy jobb helyen jelenjenek meg oldalaik találati listában. A weboldalon segítségképpen ajánlott sémákat találunk, amelyek különböző célú honlapok készítéséhez lehetnek hasznosak: többek között van webáruházhoz, szervezeteknek, de még étteremnek való is.

A kezdőlapon a cégek elmagyarázzák, mire jó a kezdeményezés:


Nagyon sok honlap adatbázisban tárolt strukturált adatokból készül. Amikor ezeket az adatokat html formátumban megjelenítjük, már nehéz visszakövetni azok eredeti elrendezését. Nagyon sok alkalmazás és főleg a keresőmotorok profitálhatnak abból, ha közvetlenül hozzáférnek a strukturált adatokhoz. Az adatok megfelelő jelölésével a keresők megérthetik a weboldalakon található információkat, és így gazdagabb, jobban átlátható, relevánsabb találatokat jeleníthetnek meg.

Nem ez az első alkalom, hogy a keresőpiac legnagyobb szereplői együtt dolgoznak egy hasonló jellegű projekten. 2006-ban a Google, a Yahoo és a Microsoft elkészítette a sitemap.org-ot, ami segített szabványosítani a webhelytérképeket.

Mire jó ez a gyakorlatban?

Több kisebb, már működő példát találhatunk, ahol a keresők felhasználják ezeket a strukturált adatokat. Elég rákeresnünk például a budapesti moziműsorra, vagy az aktuális időjárásra.

Rovatok