Index Vakbarát Hírportál

Kevés részvénnyel megy tőzsdére a Zynga

2011. június 8., szerda 12:03

A sikeres részvénybevezetésen túljutott Linkedin stratégiáját követi a Zynga. A világszerte népszerű facebookos játékok gyártója kevés részvényt dob a piacra, hogy a kezében maradjon a gyeplő.

Részvényeinek kevesebb mint 10 százalékát vezeti be a tőzsdére a facebookos játékokat, többek között a Farmville-t is fejlesztő Zynga, állítja a Bloomberg egy névtelen informátorra hivatkozva. A hírügynökség szerint az amerikai műszaki cégek az elmúlt évben átlagosan 24 százalékos részesedésüket vezették be a tőzsdére.

Ezzel a stratégiával a Zynga a jelenlegi tulajdonosok érdekeit védi. A tőzsdei bevezetéssel várható árfolyamnövekedés megnöveli a kezükben lévő részvénycsomag értékét, és a cég irányításáról sem kell lemondaniuk. Jelenleg is az egyik alapító, Mark Pincus kezében van a cég 30 százaléka, és ő 2009-ben arról beszélt a Stanford Egyetem egyik nyilvános fórumán, hogy aki lemond az irányításról, az a saját cégében egyszerű alkalmazottá válik.

A Zynga még nem nyújtotta be a tőzsdei felügyelethez a részvények bevezetéséhez szükséges papírokat, tehát a tervei még változhatnak. A vállalat múlt hónapban kereste meg a Goldman Sachs szakértőit, hogy bonyolítsák le a tőzsdei bevezetést. A Zynga nem kommentálta az értesüléseket.

Virtuális javak

A Zynga az általa kifejlesztett játékokban használható virtuális tárgyak eladásából szerzi a bevételét. A virtális tárgyak világpiaca 2014-ben már 20 milliárd dollárt fog érni, kétszer többet, mint 2010-ban (9,28 milliárd) - állítja a San Francisco-i ThinkEquity elemzőcég.

Rovatok