Index Vakbarát Hírportál

A Google Maps valós időben követi a buszokat és vonatokat

2011. június 9., csütörtök 16:14

A Google fejlesztőcsapata bejelentette, hogy új funkcióval bővült a Google Maps windowsos és androidos verziója: a műholdas térkép ezentúl tömegközlekedési adatbázisokkal is kommunikál, és valós időben nyomon követhetők rajta a buszok és vonatok aktuális pozíciói. A rendszert kísérleti jelleggel egyelőre négy amerikai és két európai nagyvárosban indították be: Bostonban, Portlandben, San Franciscóban, San Diegóban, Torinóban és Madridban.

A Google Maps felületére a tömegközlekedési útvonalak térképén a megállókra kattintva csatlakozik rá a járművek élő követésének rendszere. Egy megállóra kattintva listát kapunk arról, hogy ott milyen buszok, metrók és vonatok járnak, és hogy mikor indul a következő az egyes vonalakon. Ha például beírjuk a Google Maps keresőjébe, hogy "Market St & 6th St, San Francisco, CA, United States", egy kattintás után megtudjuk, hogy a hatodik utca és a Market street sarkán levő megállóból a legközelebbi villamos 14 perc múlva indul a Townsend megálló felé. Persze mire ezt ön olvassa, már rég elment.

Tavaly a Microsoft hasonló funkciót épített a mobilokra optimalizált Bing kereső térképébe, de ott a közlekedési adatok nem voltak valós idejűek, egyszerűen a legutóbb letöltött menetrend adataiból dolgozott a program.

Rovatok