Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a Sony-támadás gyanúsítottjait

2011. június 10., péntek 14:44

A spanyol rendőrség bejelentette, hogy Barcelona, Alicante és Almera körzetében letartóztattak három gyanúsítottat, akik állítólag kapcsolatban álltak az Anonymous hekkercsoporttal. A hatóság szerint a szervezet kulcsfontosságú szereplőit kapták el. Az akcióban egy szervert is lefoglaltak, amely a spanyolországi Gijon városban működött.

A nyomozók szerint ez a csoport támadta meg a Sony Playstation Network szervereit, a spanyol választási bizottság weboldalát, és egyéb célpontokat Egyiptomban, Algériában és Líbiában. A spanyol rendőrség közzétett egy képernyőmentést is arról az IRC-csevegésről, amelyben látszólag éppen egy támadást készítenek elő. Bár a társalgásból ez nem derül ki, a támadás arra lehet válasz, hogy Spanyolországban büntethetővé akarják tenni a fájlcserét.

A hatóság a nyomozás jelenlegi szakaszában nem akarta megnevezni a gyanúsítottakat.

Az Anonymous a szórakoztatóipar ellen intézett támadásaival vált ismertté, és azzal, hogy elszántan próbálta védeni a titkos dokumentumokat kiszivárogtató WikiLeaks portált. A csoport általában túlterheléssel bénítja meg a weboldalakat.

A letartóztatás előtt már kialakult egy kemény szóváltás a NATO és az Anonymous között. A katonai szervezet kijelentette, hogy üldözőbe veszi a cégek biztonságát fenyegető Anonymous csoportot. A hekkerek azzal válaszoltak, hogy ne packázzanak velük, és fölösleges a csoport lefejezésével bajlódni, mert - akárcsak az ókori mítoszokban szereplő hidrának - minden levágott fej helyén tíz másik nő ki.

Rovatok