Index Vakbarát Hírportál

Hekkertámadás érte az IMF-et

2011. június 12., vasárnap 07:15

Hekkertámadás érte a Nemzetközi Valutaalap számítógépes rendszerét - erősítette meg szombaton a pénzintézet szóvivője. David Hawley csak annyit árult el, hogy valóban támadás érte a számítógépeket, de minden rendben működik. Hozzátette, hogy vizsgálják a történteket, de részletekkel nem szolgált.

Előzetesen a Bloomberg szellőztette meg, hogy az IMF számítógépes rendszerét hekkerek támadták meg, akik vélhetően egy külföldi kormányhoz köthetők. A hírügynökség úgy tudja, az IMF elektronikus levelezését és más dokumentumokat érte kár. A támadás még a szexuális bűncselekménnyel vádolt Dominique Strauss-Kahn volt IMF-vezérigazgató letartóztatása, vagyis május 14-e előtt történt.

A támadás komolyságára utal, hogy testvérintézet, a Világbank elővigyázatosságból megszakította internetes kapcsolatát az IMF-el. Tom Kellerman számítógépes szakértő azt mondta, a támadás elkövetői olyan programot akartak elhelyezni az IMF rendszerében, ami belső digitális jelenlétet biztosított volna számukra. Ezzel betekintést nyerhettek volna nem nyilvános gazdasági adatokba. Megfogalmazása szerint célzott támadás történt, ésspeciálisan ehhez fejlesztettek ki olyan rosszindulatú kódot, amelyet ráeresztettek az IMF rendszerére.

A New York Times úgy tudja, az IMF-et az elmúlt hónapokban több súlyos és kifinomult támadás is érte. April Cunningham, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy az FBI is nyomoz a hekkertámadások ügyében.

Rovatok