Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe mennek az iPad2 részleteit kiszivárogtató kínaiak

2011. június 16., csütörtök 10:14

A shenzeni bíróság elítélte azt a két kínai férfit és egy nőt, akik az Apple iPad2 táblagépének specifikációit kiszivárogtatták az internetre fél évvel a gép megjelenése előtt.

A bíróság az ítélet indoklását nem közölte, csak azt, hogy a gépet összeszerelő Foxconn kutatás-fejlesztési osztályán dolgozó Lin Kecheng 14 hónap börtönt és 100 ezer jüan büntetést (2,9 millió forint) kapott, a szintén Foxconn-alkalmazott Hou Pengna egy évet és 30 ezer jüant (870 ezer forint), míg felbujtójuk, az elektronikai termékeket gyártó és forgalmazó MacTop cég egyik vezetője, Xiao Chengsong 18 hónapot és 150 ezer jüant (4,3 millió forint). A vádlottak és ügyvédeik nem nyilatkozhattak a sajtónak.

A bíróság szerint a történet hátterében az állt, hogy a MacTop szerette volna megszerezni az új  táblagép technikai specifikációit, hogy már a megjelenése előtt tudjon hozzá kiegészítőket gyártani, és azokat jó előre beharangozni. A cég egyik menedzsere 20 ezer jüant (580 ezer forint) ajánlott a Foxconn egyik dolgozójának, ha a gyárból adatokat és fényképeket szerez a gépről. A titkos dokumentumokat az iPad2 összeszerelését végző üzem kutatás-fejlesztési osztályáról sikerült végül beszerezni.

Mivel a MacTop túl hangosan fogott hozzá az iPad2-tokok, védőfóliák és hasonló kiegészítők hirdetésének, és a megszerzett információk elterjedtek a neten, a Foxconn belső nyomozást indított a szivárogtatók után, majd bíróságra vitte az ügyet. Az Apple nem kommentálta a hírt.

Rovatok