no

Index Vakbarát Hírportál

Hibrid géppel a trendek ellen

2011. június 17., péntek 10:40

Szembementünk a trendekkel és nem androidos vagy iOS-es tabletet teszteltünk, hanem Windowsosat. Ráadásul olyat, ami dokkolóval netbookká alakítható. Az Acer W500 névre hallgató gépe átmenetet képez a tabletek és a munkára is alkalmas netbookok között.

A W500 egy tízcolos tablet, Win7 fut rajta, így azoknak, akik még nem használtak már operációs rendszert, ismerős lesz. Kétmagos AMD processzor van benne, 2GB RAM és egy ATI Radeon HD 6250 grafikus kártya. Belső tárhelye 32 GB, van még benne egy 1,3 megapixeles webkamera, 2 usb-port, egy sd-kártyaolvasó és egy hdmi-kimenet. Ha tehát a specifikációt nézzük, egy átlagos netbookra gondolhatunk. A W500 azonban továbbmegy ennél, ugyanis lecsatlakoztatható a billentyűzetről, így igazából egy tablet és egy netbook keveréke. Valamivel nehezebb, mint a nem windowsos társai, 970 gramm és 16 mm vastag a tabletrész, és ez csak nő a hozzá csatlakoztatott dokkoló méretével és súlyával.

A tablet része nagyjából úgy működik, ahogy az eddigi windowsos tabletek, mármint azok a gépek, melyeknél az éppen aktuális Windows volt feltelepítve és a billentyűzet helyett az érintőkijelzőt (is) használhatták a felhasználók navigálásra. Vagyis mindenre rá lehet bökni ujjal, a képernyőn megjelenített kép elfordul, ha elfordítjuk a gépet. Illetve nem mindig, mert néhány alkalmazásnál, programnál nem elérhető ez a funkció. Ez néhány alapprogramnál kifejezetten dühítő is tud lenni.

A Windows egyébként nem tesz hozzá semmit a felhasználói élményhez az újabb operációs rendszerekhez képest, sőt látszik a rendszeren, hogy nem érintőkijelzős tabletekre tervezték. Hiába ez az egyik leggyorsabb és talán legkisebb Windows, messze nem használja ki az adottságokat, amiket egy érintőkijelző nyújthat. Mint mondtuk, annyi előnye van, hogy ismerős környezet azoknak, akik még nem használtak más rendszert.

Hátrány még, hogy az érintőkijelzős rész csak akkor működik, ha már betöltődött a Windows, bootoláskor például sehogy sem lehet mozgatni a kurzort. Ha kérdez valamit a gép, gyorsan csatlakoztatni kell a dokkolóhoz és billentyűzettel navigálni. Csatlakoztatni amúgy nagyon egyszerű, tökéletesen működik, csak belehelyezzük a megfelelő helyre és már át is vált a billentyűzetes módba. Nem kell áram a dokkolóhoz, de tölthetjük például a mobilt a tabletről, amit más tableteknél nem tehetünk meg. Ami furcsa, hogy a kijelző dőlésszögét nem lehet módosítani, mert kicsúszik a dokkolóból és amúgy sem tudja tartani más szögben magát. Maga a billentyűzet kényelmes, és van középen egy egérpöcök is, mint a Lenovo gépein.

A dokkolóval teljesen hagyományos netbookként használható a W500-as, ugyanazok az előnyei és ugyanazok a hátrányai is. Összességében egy hibrid gép, melyet azoknak ajánlunk, akik nem merik kipróbálni az új operációs rendszereket, vagy azoknak, akik a tablet mellett egy megbízható, munkára is használható netbookot szeretnének vásárolni.

Rovatok