Index Vakbarát Hírportál

Egyedi végződésű internetcímeket választhatnak a vállalatok

2011. június 20., hétfő 11:21

Egyedi végződésű internetcímeket választhatnak az üzleti felhasználók, miután a doménnevekért felelős nemzetközi szervezet elfogadta, hogy a .com, és a .gov tartományi kódot a különböző szervezetekhez jobban illő szavakra lehet cserélni.

Az internetes doménneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó internetes társaság (ICANN) hétfői szingapúri tanácskozásán döntött a legfelső szintű tartományi kódok bővítéséről. A konferencia résztvevői szerint az internetcímek rendszerében 26 éve nem volt a mostanihoz hasonló mértékű változás.

Reméljük, a doménnévrendszer átalakításával jobban szolgálhatjuk az emberiséget – mondta Rod Beckstrom, az ICANN elnök-vezérigazgatója. Az új rendszer szerinti első címek bejegyzése jövő év elejétől várható. Szakértők szerint a multinacionális nagyvállalatok lesznek az elsők, amelyek igényt tartanak a márkanévhez jobban illő végződésekre.

Az egyedi tartományi kód igénylése azonban 185 ezer dollár (35 millió forint), és az ehhez szükséges formanyomtatvány is 360 oldalból áll. Az internetes névadásért felelős nonprofit szervezet hétfőn fogadta el azt az új gTLD programot, amelyben már nemcsak latin karakteres címeket lehet bevezetni, hanem lehetőséget teremt kínai, cirill és más írásjelek használatára is. A liberalizáció 2012. január 12-től érvényes; az első elbírálások és engedélyek 2012 végére várhatók.

Elemzők szerint az új lehetőséggel legelőször nagyobb vállalatok élhetnek, így olyan címeket jegyezhetnének be, amelyek „.toyota"-val, vagy „.apple" utótaggal végződnek. A japán elektronikai óriás Canon már jelezte szándékát, hogy jogot kíván szerezni a „.canon" tartománynév használatára.

Eddig ez nagyon szigorú szabályozás alatt állt: minden országnak van egy saját doménneve (Magyarországé a közismert .hu), illetve van néhány általános, nem országhoz kötött címvégződés, mint a .com a kereskedelmi célú weboldalaknak, a .edu az oktatásiaknak, a .gov a kormányzatiaknak, vagy a .org a nonprofit szervezeteknek. A világon jelenleg 22 általános legfelső szintű tartomány (gTLD) használatos, olyanok mint az .org, vagy a .info, ezek mellett pedig megközelítőleg 250 ország, illetve függő terület szerinti legfelső szintű tartomány (ccTLD) létezik.

A weboldalak túlnyomó többsége a .com domén alatt zsúfolódik össze, amit az évi 140 milliárd dollár forgalmú, és a webes forgalmat irányító 13 DNS root szerverből kettőt üzemeltető VeriSign cég felügyel.

Rovatok