Index Vakbarát Hírportál

Meghekkelték a hekkereket

2011. június 23., csütörtök 11:15

Pörögnek az események az internet sötét bugyraiban: a közelmúlt támadásairól elhíresült LulzSec szimbólikus hajója, a LulzBoat léklet kapott - egy másik hekkercsapat, a TeaMp0isoN_, amelyet egy 17 éves fiatal vezet, feltörte a weboldalukat. Emellett több ország rendőrsége és az FBI is keresi a tagokat. Azonban a Lulzok sem várják ölbe tett kézzel elfogásukat.

Úgy tűnik, a LulzSecre irányuló hatalmas médiafigyelem felborzolta a kedélyeket a hekkerek világában is. A feltört honlapon egy viszonylag hosszú üzenetet hagytak a támadók. Ebben többek között leírják, hogy a LulzSec nem igazi underground hekkerekből áll, hanem bénákból, akik mások által elkészített eszközöket használnak. A támadók szerint a LulzSec sosem fogja reprezentálni a valódi hekkertársadalmat.

Tinédzserek háborúja?

A dolog előzménye, hogy a csapat kapott egy ultimátumot is: 48 órájuk volt, hogy az IRC-jüket biztonságossá tegyék. Ez nem sikerült, ráadásul kiröhögték a TeaMp0isoN_ hekkerét, amiért csak 17 éves.

A támadók ígéretei szerint a mostani lépés csak a kezdet: nemsokára közzéteszik a LulzSec tagjainak személyes adatait: fényképeket,  címeket, ip-címeket, jelszavakat, telefonszámokat.

Az üzenet mellé egy olyan videóklippet is csatoltak, amelyen Celine Dion énekli a “My heart will go on” című számot, a Titanic film főcímdalát, utalva arra, hogy a LulzSec hajója elsüllyedt. Az oldalt azóta helyreállították, de a támadásról készült másolat megtekinthető a zone-h.org weboldalán.

Csapás - ellencsapás

A megtámadott oldalt a Gizmodo szerint egy állítólagos LulzSec-tag, Sven Slootweg üzemelteti. Mint kiderült, a támadást egy egyszerű Wordpress-hibán keresztül hajtották végre, sőt Slootweg azt állítja, hogy nem is tagja a hekkercsapatnak. A Lulz Security közben közzétette annak a tinédzsernek az adatait, aki átadta az FBI-nak korábbi beszélgetéseik naplóját.

Kedden viszont - a New York Times értesülései szerint - az FBI szervereket foglalt le a DigitalOne nevű szolgáltatótól, mely állítólag a Lulz Security oldalait üzemeltette. Az akciónak köszönhetően a szolgáltató számos ügyfelének oldala leállt, a hekkereké viszont továbbra is üzemel.

Rovatok