Index Vakbarát Hírportál

Kórházban az Új-Zélandra vándorolt császárpingvin

2011. június 24., péntek 11:58

Az Anrarktiszról 3000 kilométert úszó pingvin dehidratált lett, kórházba viszik. De soha nem engedik vissza hazájába.

Váratlan látogatóként lepte meg a helyieket, most azonban már a wellingtoni állatkert kórházában ápolják a világsajtóban csak a Happy Feet (Táncoló talpak) néven emlegetett császárpingvint, amely a Déli-sarkról tévedt Új-Zélandra.

A pingvint a nagysikerű Táncoló talpak című rajzfilmről nevezték el. Az állat a hét elején lépett Új-Zélandta, a Peka Peka Beachen. Megjelenése nagy port vert fel, mert a szigetországban 1967 óta nem jártilyen állat . Az első hírek még arról szóltak, hogy jó állapotban van, vélhetően hetekig kibírja hó nélkül, és arra is van remény, hogy újra vízbe veti magát, és visszaindul háromezer kilométerre lévő kolóniájára.

Happy Feet eleinte homokot evett, vélhetően összetévesztette a hóval, feküdt a homokban, esténként belegázolt a vízbe. Vadvédők később mégis úgy döntöttek, nem engedik vissza a Déli-sarkra az állatot, mert félő, hogy fertőzéseket hurcolna be magával elszigetelt kolóniájára.

A pingvin állapota mostanra azonban annyit romlott, hogy a wellingtoni állatkert kórházába kellett szállítani. A fiatal egyed - vélhetően egy hím - dehidratáltság és kimerültség tüneteit mutatta, viselkedése is megváltozott. Jéggel bélelt dobozban vitték az állatkertbe. "Még mindig van ereje, ellenállt, ez jó jel" - mondta a park állatorvos-igazgatója.

Rovatok