Index Vakbarát Hírportál

Kínában rekedt a megállíthatatlan kártevő

2011. június 29., szerda 13:33

Kedden számoltunk be arról, hogy eltávolíthatatlan fertőzés terjed a Windowsokon, amire a Microsoft akkor még csak egyetlen gyógyírt tudott elképzelni: a rendszer újratelepítését.

Szerdára azonban már némileg tisztult a kép. Kiderült például, hogy bár a fertőzés terjed, egyelőre leginkább csak Kínában észlelték a Win32/Porurebet, elenyészően kicsi az esélye annak, hogy magyar gép is megfertőződött volna.

Van védelem is a kártevő ellen, a Microsoft vírusirtói, például az ingyenesen letölthető Microsoft Security Essentials legújabb verziója már biztosítja a védelmet a számítógépnek, így azt érdemes letölteni.

A már megfertőzött gépek esetében már bonyolultabb a helyzet. Ahogy azt korábban megírtuk, A cég által „Popurebnek” elnevezett vírus a bootszektorban rejtőzik el olyan mélyen, hogy nincs mód onnan eltávolítani. A Popureb malware a bootrecordot írja felül, és mind az operációs rendszer, mind a vírusvédelmi szoftverek számára láthatatlan, ez okozza a problémát – a trójai ugyanis a neki helyet adó terület felülírását is megakadályozza: látszólag sikeres az írás, ám valójában nem történik meg. Vagyis belülről, a Windowsból nem lehet eltávolítani.

„Ha az ön gépe megfertőződött a Win32/Popureb.E trójaival, akkor azt tanácsoljuk, hogy javítsa ki a fő indítórekordot (MBR), majd a helyreállító cd-vel állítsa vissza rendszere állapotát egy fertőzés előtti státuszba” – írja Feng.

Mivel azonban a konzol használatához a minimálisnál kissé jártasabbnak kell lenni az informatikában, emellett a helyreállításhoz kell egy a felhasználó által elkészített rendszermentés (recovery disc), ezért a gyakorlatlanabb felhasználók számára inkább az lehet a megoldás (ahogy ezt egy hasonló, 2010-es fertőzéskor a Microsoft javasolta), hogy az adatok lementése után tisztán, az adott partíciót leformázva telepítik újra a Windowst.

Rovatok