Index Vakbarát Hírportál

Lassan terjednek az ekönyv-olvasók és a táblagépek

2011. június 29., szerda 15:14

Az Amerikai Egyesült Államok felnőtt népességében a 2010-es novemberi 6%-ról májusra 12%-ra nőtt, megduplázódott azoknak a száma, akiknek van ekönyv-olvasójuk. Nem sokkal jobbak a táblagépek számai sem, a lapotpok népszerűsége viszont egyre nő.

2009 áprilisa óta – amióta a Pew Internet Project méri az ekönyvolvasó-használatot – ez az első eset, hogy kétjegyű százalékot ért el az ekönyv-olvasók aránya. A táblagépek még ezt a fejlődési ütemet sem tudták hozni. 2011 májusában a felnőtt lakosság 8%-a birtokolt valamilyen táblagépet – iPadet, Samsung Galaxyt vagy Motorola Xoomot. Ez nagyjából azonos azzal, amit a 2011 januári felmérés mutatott (7%), és csak három százalékpontos növekedést jelent 2010 novembere óta. Ezt megelőzően viszonylag gyorsan nőtt a táblagép-tulajdonosok köre.

Mind a táblagépek, mind az ekönyv-olvasók elterjedtsége még bőven a többi techeszköz alatt van. A mobiltelefonok messze a legnépszerűbbek, ezután következnek sorrendben az asztali gépek, laptopok, digitálisvideó-vevők és végül az mp3-lejátszók. A táblagép- és ekönyvolvasó-tulajdonosok között van átfedés is. 3%-uk mindkét eszközzel rendelkezik. A felmérésben megkérdezettek 9%-ának van ekönyv-olvasója, de nincs táblagépe, 5%-uknál pedig fordított a helyzet.

A felmérés megerősíti azt a trendet is, miszerint az emberek egyre inkább mobilizálódnak. A felmérés szerint ez az első alkalom, hogy többen használnak laptopot az Egyesült Államokban, mint asztali gépet. Tavaly novemberben utóbbi még 8%-kal meghaladta a laptophasználatot. Mostanáig folyamatosan csökkent az asztali gépek népszerűsége, és folyamatosan nőtt a laptopoké. Ráadásul a laptopok már korábban átvették a vezetést a 30 év alatti népesség körében. Ezek az eredmények egy április 26-tól május 22-ig tartó, 2 277, 18 éves vagy idősebb felnőtt megkérdezésével zajló felmérésből derültek ki.

Rovatok