Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt egy dzsihádista honlap

2011. június 30., csütörtök 09:49

Amerikai internetbiztonsági szakértők szerdán elmondták, hogy az as-Samúh című honlap rafinált kibertámadás áldozata lett, és a roham nemcsak az internetes oldalt, hanem az azt működtető szervert is megtámadta.

Evan Kohlmann, a New York-i székhelyű Flashpoint Partners tanácsadó cég dzsihádista honlapokra szakosodott terrorelhárító szakértője szerint az as-Samúh az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik kulcsfontosságú propagandafóruma.

Folyton költözött

Kohlmann szerint az oldal havonta változtatta a webtárhelyét, és feltehetően annak köszönhette működésének engedélyezését, hogy valamelyik nyugati kormány hírszerzési forrásnak használta.

"Ezek az oldalak olyanok lehetnek, mint a kémműholdak, nagy lehetőséget nyújtanak az információgyűjtésre az ellenfelek körében" – mondta a szakértő csütörtökön egy interjúban. Ha törölnék, olyan lenne, mintha valaki a saját kémműholdját lőné le. Ezzel azonban nem mindenki ért egyet – tette hozzá.

Elmondta: "harc volt a kulisszák mögött" az amerikai kormányzatban, hogy engedélyezzék-e a honlap működését.

Elmenekülnek

Az as-Samúh a virtuális dzsihádisták legkedveltebb és kizárólagos törzshelye lett – mondta el Jarret Branchma terrorellenes szakértő, az amerikai kormányzat tanácsadója, aki egy évtizedet töltött el az al-Kadia médiaműveleteinek tanulmányozásával. "Ha rövidesen nem jelentkezik újra, a fórum regisztrált tagjai féltucatnyi más fontos fórumra mennek át" - közölte.

Az amerikai védelmi minisztérium helyi idő szerint szerda este közölte, tudomása van arról, hogy megszakadt az al-Kaida internetes tevékenysége, de nem kommentálta az esetet.

Kohlmann nem zárta ki, hogy valamely kormány áll a honlapot ért kibertámadás mögött.

Amerikai és brit illetékesek korábban beismerték, hogy a brit hírszerzés kibertámadást intézett az al-Kaida angol nyelvű internetes hírportálja, az Inspire című oldal ellen, leszedve róla a bombagyártási tanácsokat, amelyeket süteményreceptekkel helyettesített.

Rovatok