Index Vakbarát Hírportál

Licencelné a webOS-t a HP

2011. június 30., csütörtök 13:47

Sok céggel tárgyal a HP wwebOS szoftvere licenceléséről. Ha sikerült megállapodnia okostelefonokra és tabletekre írt rendszerének továbbadásáról, akkor egy teljesen új üzleti modellel és stratégiával állhat a világ elé.

Sok céggel tárgyalunk, sokan érdeklődnek a webOS iránt – erősítette meg Leo Apotheker a Bloombergnek adott interjújában. Annyit még hozzátett, hogy nincs határidőhöz kötve, hogy mikorra kell megszületnie a megállapodásoknak. Ami érdekes a Bloomberg tudósításában, hogy három független forrás is megerősítette, hogy a Samsung is tárgyal a HP-vel a webOS licenceléséről.

Apotheker és már HP többi vezetője már utalt rá korábban, hogy a HP tervezi licenceli a webOS-t, de ez az első alkalom, amikor megerősítették a tárgyalásokat.

A HP be is mutatta az operációs rendszert, pénteken dobják piacra a webOS-es TouchPad nevű tabletjüket. A Wall Street Journal szakírójának tetszett az interface, a rengeteg kis ikon helyett, nagy kártyaszerű ablakokban vannak az alkalmazások. Hasonlót már láttunk asztali gépeket, ha kattintunk az egyik fülre, akkor az kitölti az ablakot.

A tesztelő kiemeli, hogy a kontaktkezelés magas szintű, egy helyre tudja szerkeszteni a különböző alkalmazásokban lévő információkat és egyszerűvé teszi a kapcsolattartást.

Nagy hátránya azonban a rendszernek, hogy nagyon kevés rá az alkalmazás. Amikor a HP megvette a Palmmal együtt a webOS-t egy évvel ezelőtt, az szakértők gondolták, hogy a tablet megjelenésének idejére már sokkal több alkalmazás közül válogathatnak a felhasználók. De egyelőre csak 300 tabletre optimalizált alkalmazásuk van a 6200 webOS alkalmazás között. Ez főleg akkor tűnik nagyon kevésnek, ha a több mint 400 ezer iOS-, és 200 ezer Android-alkalmazással hasonlítjuk össze.

Volt még néhány gyerekbetegsége a rendszernek, a teszt alatt nem indultak el rajta rendesen az alkalmazások, például az emailkliens nem mutatta az emaileket, a fotóalkalmazás a fotókat, és az Angry Birds is rendszeresen lefagyott. A HP tud a hibákról és már dolgozik a javításokon.

Ennek ellenére a tesztelőnek tetszett a rendszer, főleg azért, ahogy a fejlesztők kihasználták a tablet adottságait. Az emailalkalmazás több fiókot is tud kezelni egyszerre, jól működött a vezeték nélküli nyomtatás is.

A HP egyelőre a tableten hozta ki a webOS-t, de jelezte, hogy a jövőben több készülékre, például laptopokra is ezt szeretné tenni.

Rovatok