Index Vakbarát Hírportál

Papnak csábít Vatikán háborúja

2011. július 3., vasárnap 10:36

A papi hivatás mindennapjait lehet átélni a Vatican Wars nevű közösségi játékban, amely a tapasztalatok szerint növeli a hitéleti aktivitást. Tiltakozások ellenére a játékosok hamarosan virtuális pápát is választhatnak.

A politikát, a vallást és a társadalmi kérdéseket is érintő online közösségi játékban a katolikus papok bőrébe bújva lehet átélni a papi hivatás mindennapjait. A június közepén indult játék elődje, a PriestVille több mint 30 ezer aktív játékossal büszkélkedhetett.

A játék hatásairól felmérés is készült, amelyen azok vettek részt, akik napi rendszerességgel legalább néhány percet játszottak a PriestVille-lel. Ezek alapján pedig kimutatták, hogy a játékosok 30 százaléka többször jár vasárnaponként misére. A korábbi 4 százalékról 52 százalékra emelkedett azoknak a száma, akik legalább hetente egyszer beleolvastak a Bibliába.

A játék a papi hivatást választókra is hatással volt. A 24 év alatti fiatalok 45 százaléka állította, hogy a közösségi játék óta jobban foglalkoztatja őket a papi hivatás gondolata, 35 százalék pedig "sokkal elkötelezettebb lett" ezen a téren.

A papnövendékek közül 23 százalék vélte úgy, hogy a játékban igazi papok voltak, további 70 százalék pedig közelebb érezte magát ahhoz, ami majd a felszentelés után várja őket.

A közösségi játék azonban elérte már azt a szintet, ami sokakból rosszallást váltott ki, ugyanis a Vatican Wars oldalán is lesz "pápaválasztás". A virtuális egyházfői címre több mint 10 ezren jelentkeztek, és közülük július 6-án választják ki azt a 80 játékost, akik közül majd kikerül a virtuális pápa.

A "döntőbe jutó" jelölteknek olyan kényes kérdésekben kell állást foglalniuk, hogy miként vélekednek az azonos neműek házasságáról, az abortuszról mint születésszabályozási módszerről, a nők pappá szenteléséről, vagy arról, hogy maradjon-e a cölibátus.

A játékosok többsége egyelőre figyelmen kívül hagyja a National Catholic Reporter című amerikai egyházi honlap és más fórumok intelmét, amely helyteleníti a vallási játék használatát.

Rovatok