Index Vakbarát Hírportál

70 kilométerre elvisz a szuperwifi

2011. július 6., szerda 09:25

A kaliforniai On-Ramp Wireless cég olyan vezeték nélküli adatátviteli technológiát mutatott be, ami a wifi szabvány szerint működik, ugyanazt a frekvenciát használja, de a hatótávja a wifitől megszokotténak sokszorosa. Optimális esetben 45 mérföld (több mint 72 kilométer) távolságból is képes érzékelni, és dekódolni a jelet a rendszer, ami a hagyományos legfeljebb wifi pár száz méteres hatótávjához képest óriási növekedés. És még kevesebbet is fogyaszt.

A hatótávot a jel erősségének növelésével a legegyszerűbb növelni, de a cég nem ezt a megoldást választotta, hanem az adatok kódolásához fejlesztett ki olyan algoritmust, ami ellenáll a jel távolsággal arányos romlásának. A speciális vevőegység akkor is képes dekódolni a wifi jelét, ha az gyengébb, mint a környező zaj. Az On-Ramp technológiájának egy mobiltelefonos kapcsolat felépítéséhez szükségesnél százszor gyengébb jel elég az adatok stabil dekódolásához.

Az óriási hatótávot a sávszélesség sínyli meg, a San Diego városában beüzemelt teszthálózaton másodpercenként 50 bites sebességet sikerül stabilan produkálni. Összehasonlításképpen: ez százezerszer lassabb, mint amit ma egy alsó kategóriás csomagban kínál kábelen átlagos magyar szolgáltató. A felhasználási terület ezért semmiképpen nem az átlag lakossági internetezőké, inkább olyan ipari megoldások vehetik hasznát, mint gázvezetékek nyomásellenőrző szenzorai (a Shell például ilyen célra érdeklődik a technológia iránt), intelligens elektromos hálózatok, vagy más energetikai rendszerek nehezen megközelíthető részei.

Rovatok