Index Vakbarát Hírportál

Idegen kormányoknak kémkednek a számítógép-alkatrészek?

2011. július 11., hétfő 12:40 | tizenkét éve frissítve

Néhány külföldön előállított számítógép alkatrész úgy készült, hogy megkönnyítse a kibertámadásokat amerkai cégek és fogyasztók ellen – mondta el a Nemzetbiztonsági Minisztérium egyik illetékese.

Greg Schaffer azt nem mondta el, pontosan honnan származnak ezek az összetevők, és hogyan készülhettek el úgy, hogy kibertámadásra is alkalmasak legyenek, azt azonban megerősítette, hogy az amerikai kormány úgy gondolja, olyan termékek lehetnek forgalomban, amelyek segítségével az amerikai cégek és fogyasztók sokkal védtelenebbek a célzott kibertámadások ellen.

Amennyiben egy készüléket módosítanak annak értékesítése előtt, az úgy viselkedhet, mint egy trójai program, ami nagyon hasznos lehet a támadóknak egy esetleges kiberháború kezdetekor. A kompromittált eszközök pedig akár a teljes hálózatot veszélyeztethetik. Amerika már egy ideje küzd a problémával: az FBI először 2008-ban nyomozott néhány hamisított Cisco router után, amelyek fertőzöttek voltak, és különböző kormányügynökségeknek adták el azokat – ez volt az első alkalom, hogy a kormány hivatalosan beismerte, hogy a fenyegetettség valós.

Nehéz felismerni az ilyen támadásokat, mert a legtöbb hekker manapságmár nem a hangos hírverésre játszik. Az eltulajdonított információk skálája nagyon széles: a személyes adatoktól, mint például bankkártya kódok, egészen a céges, kereskedelmi titkokig terjednek. A Kongresszusban többen úgy gondolják, hogy a támadások mögött idegen hatalmak kormányai állnak, annak ellenére, hogy eddig egy konkrét nemzetet sem neveztek meg.

Rovatok