Index Vakbarát Hírportál

Rekord negyedévet zárt a Google

2011. július 15., péntek 09:33

Továbbra is szárnyal az Android, gyorsan épül a Google+ közösségi hálózat, terjed a Chrome, és persze dől a pénz a keresőcéghez.

Viszonylag gyenge első negyedéve után megint erőre kapott a Google, a június 30-án véget ért második negyedévben rekord 9,03 milliárd dolláros bevételt szerzett. Ezzel a Google jócskán meghaladta a Wall Street várakozásait, az elemzők csupán 8,6 milliárdra számítottak. Egy év alatt 32 százalékkal nőtt a keresőcég bevétele, és jelenleg 39,1 milliárd dollár készpénz van a bankszámláján. Jelenleg 28768 ember a Google alkalmazottja.

Larry Page, a Google vezérigazgatója a csütörtöki beszámolón néhány érdekesebb adatot is elárult. A két hete elindított Google+ közösségi portálon már tízmillióan regisztrálták magukat. A felhasználók igen aktívak lehetnek: naponta egymilliárd dolgot kapnak illetve osztanak meg egymással.

A Facebook 750 millió felhasználójának csak 1,3 százaléka a Google+ 10 millió júzere, de nem semmi teljesítmény, hogy mindezt két hét alatt érték el. Sikeres a weboldalkon elhelyezhető facebookos "tetszik" gomb riválisa, +1 gomb is, ezt naponta 2,3 milliárdszor használják a netezők.

A már most is bombasiker Android tovább száguld, naponta 550 000 ilyen készüléket aktiválnak. Arra sajnos nem tért ki Page, pedig igazán izgalmas kérdés, hogy ebből mennyi az okostelefon, és mennyi a táblagép. Az okostelefonok piacán már egyértelműen látszik az Android vezető szerepe, ám a táblagépek piacán még az Apple iPad vezet.

A Chrome böngészőt 160 millióan használják, ami nagyon fontos a Google bevétele szempontjából. A cégek ugyanis pénzt fizetnek a böngészők gyártóinak (Opera, Firefox), hogy az ő keresőjük legyen az alapértelmezett. A saját böngészővel a Google kevesebbet költhet és az internetezőkhöz könnyebben el tudja juttatni a szolgáltatásait.

Rovatok