Index Vakbarát Hírportál

70 éves nagyit vádolnak pornómegosztással

2011. július 18., hétfő 16:44

Mióta a pornóipar háborút hirdetett a fájlcserélők ellen, egymást érik az amerikai bíróságokon a tömeges perek. Ügyvédi irodák specializálódtak arra, hogy a filmek illegális megosztásával gyanúsított felhasználókat bíróság elé citálják, illetve a perrel és az azzal járó nyilvánossággal fenyegetőzve érjenek el peren kívüli megegyezést. Mivel az ilyen ügyekben az érintett felhasználókat legtöbbször csak az ip-címük azonosítja, sok a téves vád, amikor egy helyi hálózat, vagy egy nyitva hagyott wifi-csatlakozás ip-címe alapján fenyegetnek meg ártatlanokat.

A legutóbbi, és minden eddiginél bizarrabb ilyen ügy főszereplője egy 70 éves San Franciscó-i nyugdíjas nő, akit azzal gyanúsítanak, hogy a Bittorrent hálózatán az Amateur Allure: Kim című pornófilmet osztotta meg jogtalanul. A vádat képviselő ügyvédi iroda a több ezer másik gyanúsítotthoz hasonlóan a kaliforniai nagyit is választás elé állította: vagy vállalja a 3400 dolláros (650 ezer forint) kártérítés megfizetését a peren kívüli egyezség keretében, vagy bírósági ügy lesz a dologból, ahol a büntetés elérheti a 150 ezer dollárt (közel 29 millió forint) is - nem beszélve arról a szégyenről, hogy ország-világ megtudja, hogy online pornót néz szabadidejében.

Az átlagos fájlcserélők esetében általában jól működő trükk itt látványosan csődöt mondott: az idős hölgy nem ment bele az egyezségbe, és a bíróságon azzal védekezett, hogy fogalma sincs, mi az a Bittorrent, valószínűleg feltörték a számítógépét, és mások használták illegális célokra. "Ha a Sonyt vagy a Pentagont fel tudják törni, nekem mennyi esélyem lenne, hogy ezt elkerüljem?" - tette fel a költői kérdést a bíróságon.

Rovatok