Index Vakbarát Hírportál

Közösségi szájtot épít a Microsoft?

2011. július 18., hétfő 11:59

A napokban teljesen „véletlenül” „kiszivárgott”, hogy a Microsoft saját közösségi szájtot tervez, készít, vagy tesztel. Állítólag a Fusible hírblog fedezte fel először a socl.com címen egy Tulalip nevű szolgáltatás nyomait, és hamar kiderítette azt is, hogy a domain gazdája a Microsoft. A múlt héten készített screenshoton látszik, hogy a szájtra facebookos vagy twitteres loginnel lehet belépni. Az üdvözlő szöveg szerint „A Tulalippel minden eddiginél könnyebben megtalálhatod, amit keresel, és megoszthatod, amit tudsz”. (A Tulalip egyébként egy észak-amerikai, Washington állambeli indián törzscsoport neve; mint közismert, ott székel a Microsoft). A nyitólap dizájnja, a különböző portrék egyértelműen közösségi szájtra, vagy annak kezdeményére utalnak.

A Microsoft egy percig sem tagadta, hogy a cég munkatársai bütykölnek valamit Tulalip néven, de a hír nyilvánosságra kerülése után nem sokkal eltüntette a nyitólapot, és a következő üzenetet tette ki a helyére: „Köszönjük, hogy erre járt. A socl.com a Microsoft kutatórészlegének belső dizájnprojektje, és véletlenül került ki a webre. Nem szándékosan, becsszóra.”

Talán nem véletlen, hogy épp most, a Google+ elindulása és kezdeti sikerei után nem sokkal derült ki, hogy a Microsoft sem mondott le végleg a közösségi hálózatosdiról. A Google is sokáig várt, míg belevetette magát a socialbe, (ős-közösségi szájtja, az Orkut világszinten nem vitte sokra), és ölbe tett kézzel nézte, hogy a rivális Facebook néhány év alatt 750 millió felhasználót szed össze magának.

A Google elleni összefogás jegyében a Microsoft több területen épp a Facebookkal kötött stratégiai egyezséget - a facebookos keresést például a Microsoft keresője, a Bing, és nem a Google bonyolítja – ehhez képest mindenképpen meglepő, hogy saját maga is gondolkodik közösségi oldalban. A facebookos integráció viszont, már amennyiben az eltüntetett címlap komolyan vehető, arra utal, hogy a Microsoft saját közösségi szájtját a Facebookkal együttműködésben képzeli el.

Rovatok