Index Vakbarát Hírportál

Egyesül a pc, a mobil, a tévé és az Xbox

2011. július 18., hétfő 09:56

Minden hardveren ugyanolyan operációs rendszer lesz, hasonló interfésszel, de a forradalmi változásra még 4-5 évet várni kell.

Néhány év múlva már mindegyik kütyü olyan bika lesz, mint a számítógépek, és a platformok egy rendszerben egyesülnek - mondta Andy Lees a Microsoft e héten megrendezett partnerkonferenciáján. Nem lesz külön rendszere a mobilnak, a táblagépnek, a pc-nek és a tévének, mindegyiken ugyanolyan programokat lehet majd futtatni. Lees arra hívta fel a figyelmet, hogy az ARM processzoron futó Windows bemutatóján egy mobilnál is kisebb alaplapot használtak, tehát az operációs rendszerük sokféle kütyüben megjelenhet.

A Microsoft arra törekszik, hogy a platformjai ne csak a felhasználói kezelőfelület szintjén legyenek egységesek. Az alaptechnológiáknak, például az Internet Explorernek is elérhetőnek kell lennie mindenhol, még az Xbox konzolon is.

A következő 4 évben történik meg a pécés és a mobilos Windows operációs rendszerek illetve az Xbox játékkonzol harmonizációja. Akkorra válik 10 évessé - és éppen elég elavulttá - az Xbox 360, sőt a még be sem mutatott Windows 8 is rövidebb életciklusa végére ér. Tehát valószínűleg a Microsoft következő utáni rendszere lesz az, amely fut majd pc-n, táblagépen, telefonon és játékkonzolon is.

A hírek szerint a nagy átalakulás hevében a Microsoft még a Windows márkanevet is a kukába dobja. Az új név lendületet adhat a cégnek, talán elfeledteti az emberekkel a régebbi Windows verziók által okozott kellemetlen perceket. A platformok egységesítése megkönnyíti majd a szoftverfejlesztők munkáját is. Jó jel, hogy a Microsoft már nem a pc-s Windowst akarja ráerőltetni mindenre, hanem megpróbálja kiépíteni az adott eszközhöz passzoló interfészeket.

Rovatok