Index Vakbarát Hírportál

Kitört az olasz torrentháború

2011. július 20., szerda 09:07

Olaszországban április 21 óta elérhetetlen az egyik legnépszerűbb torrentkereső, a Btjunkie.org, ekkor lépett hatályba Gian Giacomo Pilia cagliari helyettes ügyész tiltó határozata, ami az ország internetszolgáltatóit kötelezte a weboldal blokkolására. A döntés nem példátlan: a Pirate Bay 2008-ban átmenetileg, majd a Legfelsőbb Bíróság 2010 februárjában meghozott döntése nyomán véglegesen feketelistára került az országban.

A szardíniai ügyészség tiltó határozata a regionális ügyészi hivatal és az olasz pénzügyőrség közös szerzői jogvédő akciójának a lezárása volt. A vizsgálat fedőneve, a „mérges dália” azt sugallta, hogy az internetes jogsértések hozzájárulhattak az egyik olasz előfizetéses, digitális földfelszíni sugárzású televíziócsatorna, a Dahlia TV csődjéhez. Az idén január végén felszámolt – tematikus sport- és pornócsatornákat kínáló – hálózat többek között exkluzív jogokkal rendelkezett a Serie A-ban játszó Cagliari mérkőzéseinek élő közvetítésére.

Maga a futballcsapat is üdvözölte a Btjunkie betiltását elrendelő ügyészi határozatot, erről szóló közleményükben kapcsolatot is vontak az egykori szponzor tévétársaság bukása és a torrentkereső között. „A pénzügyőrség vizsgálatából kiviláglik, hogy a Dahlia TV pénzügyi problémáinak egyik okozója lehetett, hogy a sportesemények az interneten ingyenesen, illegális módon, gyakorlatilag a digitális adással egy időben megtekinthetők voltak streamelve” – mosták össze a Btjunkie-t az élő kalózközvetítésekkel, amelyekhez egyébként annak semmi köze sincsen.

Blokkolnám, ha tudnám

Az olasz lemezkiadókat tömörítő FIMI is üdvözölte a fejleményt. Az iparági ernyőszervezet adatai szerint a Btjunkie naponta körülbelül 550 ezer látogatót kapott Olaszországból, ennél többen csak az Egyesült Államokból látogatták a szájtot, melynek üzemeltetői a becslések szeint a hirdetésekből évi 3,5 millió eurót is kereshetnek.

A doménhez tartozó IP-címek blokkolása az internet technológiájából fakadóan kérészéletű megoldásnak bizonyult. Néhány nappal a tiltás bevezetését követően a kereső újból elérhetővé vált egy Kanadában regisztrált címen, de németországi szervereken üzemelő proxyn keresztül.

Látva a határozat hiábavalóságát, a hatóság újabb lépéseket tett. A cagliari ügyészség két internetszolgáltatót vont felelősségre amiatt, hogy nem hajtották végre a szükséges intézkedéseket. A vád szerint a Fastweb és az NGI nem blokkolta teljes körűen a Btjunkie-hoz való hozzáférést, és ezzel pártolta a kalózkodást. Egy nappal később határozatban tiltották le a korábbi tiltás megkerülésére használt proxyoldal, a proxyitalia.com elérését. Látva ugyanakkor, hogy ezzel csupán rövid időre tudják megoldani a problémát, előírták azt is, hogy az összes olyan aliast és IP-címet blokkolni kell, amely jelenleg vagy a jövőben a feketelistára tett szájtokhoz tartozik. Azaz arra kötelezte a szolgáltatókat, hogy aktívan kövessék a Btjunkie és proxyoldal költözéseit, és minden újabb elérhetőséget tiltsanak le.

Szakértők szerint ez a buzgalom már jogi aggályokat is felvet. Az internetszolgáltatókat nem lehet hatósági feladatok elvégzésére kötelezni, hiszen a törvény szerint semleges közvetítő szolgáltatókról van szó - mondják.

Ha harc, hát legyen harc

Miközben az olasz internetezők a határozat várható következményeiről vitatkoznak, a Btjunkie üzemeltetője felvette a kesztyűt. „Az olasz hatóság a cenzúra újabb bugyraiba süllyedt azzal, hogy egy általános célú proxyt blokkol. A szólásszabadság és a nyílt internet elkötelezett támogatóiként kötelességünknek érezzük, hogy a hatóságnak leckét adjunk abból, hogy mennyire hiábavalóak az alapvető szabadságjogok elnémítását célzó próbálkozásaik” – mondta a TorrentFreaknek az oldal tulajdonosa.

Most pimasz módon egy Google-szolgáltatáson keresztül hoztak létre újabb proxyt, amelynek indulásáról már értesítették is a regisztrált olasz felhasználókat, később pedig a csoport számára külön hírlevelet indítanak, amelyben tájékoztatják őket a korlátozás megkerülésének újabb módjairól. „Kíváncsi vagyok, a hatóság belevág-e a Google IP-címeinek blokkolásába is” – vázolta a rendőrség dilemmáját az üzemeltető. A módszer egyébként nem új: az olasz blokád bevezetése óta a Pirate Bay elérhetőségét egyéb trükkök mellett a Google Translate-en keresztül is biztosítják.

Rovatok