Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a MacBook

2011. július 20., szerda 16:24

Az Apple ma jelentette be, hogy mobil gépparkjának jelentős részét átalakítja. A leglátványosabb változás, hogy a MacBook szériát utód nélkül kinyírták. Ez volt a kaliforniai cég legsikeresebb laptopja, de a műanyag ház gyakran meghibásodott, ami komoly garanciális költségeket jelentett az Apple-nek, ráadásul olcsó gépnek ott van a szupervékony Air.

A 11,6 és 13,3 colos verziókban gyártott Air alapmodellje alig drágább a MacBooknál, ráadásul most erős hardvert is raktak a könnyű laptopokba, így azok már versenyképesek a sorból most kidőlő műanyag burkolatos MacBookkal.

Az Airek órajele továbbra is alacsony, 1,6-1,7 gigahertzes csipekkel árulják őket, de az újak már a Core i5-ös processzortechnológiát használják, így a teljesítmény 25-50 százalékkal nőtt. A grafikus gyorsítót lecserélték, mostantól a processzorba integrált Intel HD 3000-esek hajtják az Airt, ami szerény visszalépést jelent a most lecserélt Nvidia 320M-ekhez képest, a négyből három gépben 2-ről 4 gigabájtra nőtt a memória mérete. A háttértár viszont maradt 64-256 gigabájtos, kiépítéstől függően. A processzorcsere mellett a legfontosabb változás a Thunderbolt-nevű csatlakozó megjelenése, ami az USB 3-hoz mérhető adatátviteli sebességet tesz lehetővé, valamit a billentyűzetvilágítás megjelenése.

A Core 2 Duót a Mac miniben is leváltották a Core i5-ösök, így a teljesítmény ebben a gépben is 25-50 százalékkal nőtt. Három modell van, ezek közül kettőben processzorba integrált grafikus gyorsító dolgozik, ami az Airhez hasonlóan szerény visszalépést jelent az elődhöz képest - cserébe az alapmodell ára 699-ről 599 dollárra csökkent. A középső gépbe viszont AMD Radeon HD 6630 került, ami az eddigi legkomolyabb grafikus teljesítményt adja a Mac mini-sorozatnak.

Érdekesség, hogy az összes modellből eltűnt az optikai meghajtó, felbukkant viszont a Thunderbolt.

És persze megjelent a Mac OS X legújabb verziója, a 10.7-es is, a Lion, ami 24 euróba, tehát alig 6,5 ezer forintba kerül. Ez az első olyan Apple operációs rendszer, amit fizikailag nem lehet megvenni, azt csak a cég online alkalmazásboltjából, a Mac App Store-ból lehet elérni, aminek viszont feltétele, hogy legalább 10.6-os OS X, tehát Snow Leopard legyen a gépünkön.

Rovatok