Index Vakbarát Hírportál

Budapesten fesztiváloznak a hekkerek

2011. július 21., csütörtök 15:15

Szeptember 17-18-án a Millenárison lesz a Hacktivity, Kelet-Közép-Európa legnagyobb hekkerkonferenciája. Itt lesz a Global CyberLympics regionális döntője, ezért a szervezők több mint ezer látogatóra számítanak.

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a mára már nemzetközivé vált Hacktivity konferenciát, amelyen az infóbiztonsági szakma legrangosabb képviselői tartanak előadást. Idén 15 országból több mint 60 előadói pályázat érkezett be a programbizottsághoz, amelyből a legjobb 28-at választotta be a zsűri.

Az idei két főelőadó igazi sztár a maga területén. A szombati napot a magyar származású, Amerikában élő Szőr Péter, a vírusvédelem atyja nyitja meg. A szakember a Veszprémi Egyetemen végzett informatikusként és 1990-es években megírta első saját, Pasteur névre keresztelt vírusirtóját (akkoriban az OTP is használta), majd 1996-ban Finnországba, a mai F-Secure elődjéhez került. 1999-ben a Symantec vezető mérnöke lett, végül a közelmúltban átigazolt a McAfee-hoz.

A számítógépes vírusok kutatásával foglalkozó CARO szervezetben olyan szakemberekkel működött együtt, mint John McAfee, Mikko Hypponen vagy Eugene Kaspersky. Szőr Péter nevéhez több mint 40 újítás és szabadalom fűződik a vírusfelismerés és a behatolásvédelem terén.

Vasárnap Raoul „Nobody” Chiesa, Európa legismertebb kiberhadviselési és bűnügyi szakértője tart nyitóelőadást. A nyolcvanas-kilencvenes években egyike volt az első olasz hekkereknek. Raoul 2003 óta működik együtt az ENSZ “UNICRI” Interregionális és Bűn-és Igazságügyi Kutató Intézetével és 2010-ban beválasztották a 30 legjobb európai biztonsági szakértő közé.

Indiából jön előadni Vivek Ramachandran, a securitytube.net alapítója, Joseph McCray pedig Air Force veterán, az EC-Council többszörösen kitüntetett előadója. Ertunga Arsal SAP szakértő és Alexander Kornbrust Oracle szakértő Németországból érkezik, Pavol Luptak a szlovákiai OWASP szervezet vezetője, Michele Orru a Royal Bank of Scotland betörési teszteket végző szakembere.

A külföldi megszólalók mellett sok neves magyar előadó is lesz. Barta Csaba, a Deloitte biztonsági tanácsadója számítógépes igazságügyi szakértés témában tart előadást. A szintén deloitte-os Tóth László az adatbázis-biztonságról beszél, Klock László, a Kancellar.hu munkatársa a virtualizáció biztonsága témakörében végzett kutatásairól számol be, míg Bodor Péter, az ELTE docense az emberek megtévesztésén alapuló támadás és pszichológia kapcsolatáról ad elő.

Törés, zúzás nélkül

Az előadásokon túl számos egyéb program várja a résztvevőket. Workshopok, hardver hekkelés, ardunio tesztelés, wargame, ősrégi számítógépeket keltenek életre, és a Hacktivity 2011-en lesz a Global CyberLympics Közép-Kelet-Európai döntője. Az idén induló, az EC‑Council által szervezett világméretű biztonsági versenyen hatfős csapatok mérkőzhetnek meg a világ 7 régiójából, a győztesek pedig az Egyesült Államokban megrendezésre kerülő döntőbe kapnak meghívást.

A konferencián az IT biztonsági szakvizsgákkal (CISA, CISM, CISSP) rendelkező szakemberek úgynevezett CPE pontokat gyűjthetnek, amelyek a minősítésükhöz szükségesek. A szervezők idén 1000-1200 látogatóra számítanak.

Rovatok