Index Vakbarát Hírportál

Harmincezer magyar kémkedik

2011. július 21., csütörtök 15:33 | aznap frissítve

Egy felmérés szerint több tízezer magyar felhasználó telepített már kémprogramot más számítógépére. Általában szerelmes férfiak követik nyomon párjukat, és a munkáltatók is gyakran megfigyelik az alkalmazottakat.

Az ESET Magyarország azt vizsgálta meg, hogy hazánkban mennyien használnak kémprogramokat. Kiss Zoltán Gergő, az cég vírusszakértője szerint meglepő az eredmény, nem számítottak arra, hogy több mint 30 ezren telepítettek már kémprogramot más számítógépére. Szinte száz százalékban férfiakról van szó, akik között nagyobb arányban találhatóak a 18-29 évesek - írja az ESET csütörtöki sajtóközleménye .

Az NRC segítségével elvégzett kutatás szerint a 3,6 millió, hetente legalább egyszer netező magyarok 1 százaléka kémkedett már, és 4 százaléknak van olyan ismerőse, akiről úgy tudja, telepített már kémprogramot. Ez alapján akár 150 ezer magyar kémkedő is lehet.

„A kémprogramok felhasználásának jogi szabályozása még fejletlen a magyar jogrendszerben. Ugyanakkor világosan kimondható, hogy törvénybe ütköző cselekményt követ el az, aki az érintett előzetes hozzájárulása nélkül figyeli meg annak számítógépes tevékenységét” - mondja Gönczi Anna ügyvéd, az ESET jogi képviselője.

Az ESET arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek a kémprogramok nem azonosak az interneten terjedő, bűnözők által írt kártevőkkel. A bűnözők elsősorban személyes adatokat akarnak ellopni (például bankkártyaszámot), míg az otthoni kémkedést szolgáló szoftverek többsége boltban kapható, legális szoftver. Eredetileg azt a célt szolgálják, hogy a felhasználók ellenőrizni tudják a saját számítógépüket - mondta Kiss Zoltán Gergő, és a felhasználásuk módja illegális.

Rovatok