Index Vakbarát Hírportál

14 dollárt hoznak a virtuális varázsgyűrűk

2011. július 26., kedd 14:00

A fizetős és az ingyenes játékok közé beékelődött egy viszonylag új freemium kategória. Ezek ingyenes játékok, amelyekben a felhasználók virtuális tárgyakat vehetnek a gyors siker érdekében. Az üzleti modell működik, mert aki hajlandó vásárolni, az sok pénzt elkölt.

Egydolláros szoftverekkel is gazdaggá válhat egy fejlesztő, ha a játéka felkerül a szoftverboltok toplistájára és sokan letöltik azt, de az számít igazán ügyesnek, aki ingyenes játékkal gyűjt be milliókat. Ez nem is lehetetlen, amióta a Google Android és az Apple iOS platformon is lehetővé vált a játékon belüli vásárlás.

A Flurry Analytics elemzőcég az Apple iOS és Google Android platformok 3,5 millió felhasználójának vásárlási szokásait vizsgálta, azt, hogy mennyi pénzt költenek el a toplistán lévő programokra. A felmérésből kiderült, hogy akik hajlandóak pénzt fizetni a virtuális árucikkekért, azok átlagosan 14 dollárt költenek.

A tranzakciók 71 százaléka 10 dollárnál kisebb összeg, 16 százalék van 10-20 dolláros tartományban, a költések 13 százalék haladja meg a 20 dollárt, és néhányan 50 dollárnál több pénzt is simán elszórnak. Az összes vevőnek csupán a 3 százaléka tölt le freemium modell szerint működő játékokat, de a vizsgálat tanulsága szerint, ha megteszik, akkor rendesen költenek.

Rovatok