Index Vakbarát Hírportál

Arcfelismerő programot vett a Google

2011. július 26., kedd 15:01

A Google megvette a PittPatt arcfelismerő technológiáját, amellyel fényképek és videók szereplői egyaránt azonosíthatók.

Eric Schmidt, a Google előző vezérigazgatója távozása után még arról beszélt, hogy a cégnél kifejlesztettek egy arcfelismerő technológiát, ám úgy döntöttek, hogy azt nem alkalmazzák. Az volt az indok, hogy az nagyon jó és nagyon rossz célokra is használható. Ehhez képest 180 fokos fordulatot jelent a Google hétfői bejelentése a Pittsburgh Pattern Recognition által kifejlesztett arcfelismerő megvásárlásáról.

Az arcfelismerő programok úgy működnek, hogy a felhasználó néhány általa kiválasztott képen felcímkézi a szereplőket, pontosan megjelölve az arcukat, és azután a gép már magától megtalálja a fotókon az illetőt. A Google által megvett, PittPatt néven ismert technológia először a Google+ közösségi portálon jelenhet meg, mert a Facebooknak már működik hasonló arcfelismerő. Később a Google más portálokon is bevezetheti, a hírek szerint a PittPatt a videók szereplőit is felismeri.

A PittPatt Íkütyükbe, például androidos telefonokba és táblagépekbe is könnyen beépíthető, és rögtön az exponálás után lefuthat az arcfelismerő algoritmus. Így rögtön névvel felcímkézett képeket tölthetünk fel a Google+-ra.

Nagy esély van rá, hogy a PittPatt bevezetése felébreszti a személyes adatok felett őrködő szervezeteket, amelyek a facebookos arcfelismerőt is keményen kritizálták. A jogvédők aggódnak, hogy a feltöltött fényképek alapján túl sokat tudnak meg a cégek a felhasználóikról.

Rovatok