Index Vakbarát Hírportál

Operációs rendszert épít a Mozilla

2011. július 26., kedd 11:03

Elindult a Boot to Gecko nevű operációs rendszer fejlesztése, amellyel a Mozilla azt kívánja bebizonyítani, hogy a nyílt szabványokra épülő web a domináns mobil oprendszerek versenyképes alternatívája lehet.

Merész ötlettel állt elő a Mozilla, weben alapuló operációs rendszert akar létrehozni. Nagyjából ugyanezt tudja a Google által kifejlesztett Chrome OS is, de a mozillások más célokat fogalmaztak meg. Rendszerüket nem laptopokon akarják futtatni, mint a Google, hanem okostelefonokon.

Részben az Androidra épül a Boot to Gecko nevű projekt. A Mozilla a népszerű mobilos rendszer legalapvetőbb részeivel, a kernellel és a driverekkel akarja megoldani, hogy a webes rendszer mindenféle hardveren futtatható legyen.

Még nem készültek látványtervek az új rendszerről, és igazából nincs is értelme a kinézetről beszélni. Andreas Gal és munkatársai elsősorban a kódra koncentrálnak. A projekt kezdeti stádiumban van, még arról sem született döntés, hogy milyen technológiákat használjanak fel. Annyi biztos, hogy webes programozási interfészeket akarnak elkészíteni, amelyekkel a telefonok minden funkciója vezérelhető.

Teljesen átalakulhat a web, ha a Mozilla meg tudja valósítani a céljait, hiszen onnantól egy brózerben futó weboldal segítségével tudjuk majd kezelni a telefonhívásainkat, az sms-eket, a kamerát, és az usb-eszközöket.

A Mozilla már fejlesztés közben nyilvánosságra akarja hozni a kódjait, tehát az egész folyamat nyílt lesz, és az érdeklődők könnyebben tudnak csatlakozni, segíteni.

Rovatok