Index Vakbarát Hírportál

Mégsem fogyasztanak olyan sokat a szerverek

2011. augusztus 3., szerda 13:54

Az elmúlt pár évben az internetes szolgáltatások robbanásszerű terjedése óta vált egyre forróbb témává az, hogy a világhálót kiszolgáló céges adatközpontok iszonyatos energiaigénnyel rendelkeznek. Ez egyrészt a hatalmas költségek miatt gazdasági kérdés, másrészt súlyos környezetvédelmi aggályok is felmerültek. Emiatt már jó ideje tapasztalhatóak a hatékonyság növelését és az olcsóbb működtetést célzó törekvések.

Emiatt fontosak az olyan kutatások, mint például a Jonathan G. Koomey, az amerikai nemzeti Lawrence Berkeley laboratóriumban dolgozó professzor által végzett felmérés, ami azt igyekezett feltérképezni, hogy a közelmúltban hogyan alakult a szaporodó adatközpontok energiafelhasználása, és mennyiben igazolódtak be az előrejelzések.

Legfontosabb megállapítása, hogy a korábbi várakozásokhoz képest visszafogottabb mértékben nőtt az adatközpontok energiafelhasználása, és ennek két fő oka van: egyrészt a 2008 óta tartó világgazdasági válság, illetve a költségcsökkentő technológiák terjedése. Ezek közül legfontosabb a szervervirtualizációra, ami lehetővé tette, hogy egy adott feladatmennyiséget kevesebb valós, fizikailag is létező, áramot és hűtést igénylő gép végezzen el. A szerverek számának növekedése 2005 és 2010 között fele lett a vártnak. A múlt évtized közepén készült, robbanásszerű energiafelhasználási növekedést jósoló előrejelzések ezeket a jelenségeket nem vették, nem vehették figyelembe.

Átmeneti lassulás?

A tanulmányt a The New York Times felkérésére készítette a professzor, a lapnál arra voltak kíváncsiak, hogy az amerikai környezetvédelmi hivatal 2007-es borúlátó előrejelzései mennyire voltak megalapozottak. Koomey úgy találta, hogy bár a szaporodó adatközpontok energiafelhasználása összességében nőtt, 2005 és 2010 között globálisan összesen 56 százalékkal, ez korántsem akkora növekedés, mint amit néhány éve még sejtettek.

A professzor módszertana arra nem volt alkalmas, hogy szétválassza, hogy milyen mértékben okozta a vártnál kisebb növekedést az energiatakarékosság, illetve a válság.

A jelentést kommentáló amerikai iparági szakértők helyesnek tartják Koomey adatait, ám arra figyelmeztettek, hogy a fogyasztás növekedésének mérséklődése valószínűleg csak átmeneti. A Google egyik szakembere, illetve egy független elemző is arra utalt, hogy a piac bővülése nem áll le, ezért nem várható, hogy a felhasználás növekedése lassulna, ők azt várják, hogy a külső tényezők megváltozásával komoly emelkedés várható, és az adatközpontok építése még messze nincs a csúcson.

A világ elektromosenergia-felhasználásának ezek az adatközpontok ma kb. az 1 százalékát teszik ki, és a jelentés szerint ez az arány globálisan sem fog számottevő mértékben változni a közeljövőben.

Rovatok