Index Vakbarát Hírportál

Száz megabit hétköznapi LED-lámpákkal

2011. augusztus 3., szerda 16:01

Német kutatók hétköznapi LED-lámpák segítségével építettek ki 100 Mbps sávszélességű kapcsolatot. Tudnak ennél jóval gyorsabbat is.

A Fraunhofer Társaság távközlési kutatóintézete a berlini Heinrich Hertz Intézet kutatóival együtt nemrég sikeresen demonstrálta a látható fényt használó optikai adatátvitelben rejlő lehetőségeket. A német szakemberek a helyiséget megvilágító LED-lámpák használatával 100 Mbps sávszélességgel küldtek adatokat az ott elhelyezett számítógépekre: négy HD-felvételt sugároztak a helyiségben található noteszgépekre.

A látható fénnyel működő optikai adatátvitel (Visible Light Communication, VLC) a számítógépes kommunikációban viszonylag új technológia, az évezred elején Japánban kezdték el kutatni. Az infravörös lézert használó vagy rádiófrekvenciás kapcsolatokkal összehasonlítva a megoldás előnye, hogy olcsók a kiépítéséhez szükséges eszközök – hiszen adóként használható egy módosított LED-lámpa, a vevő pedig lehet adott esetben akár egy webkamera is –, és nem interferál más hálózatokkal. Szabványosítását a vezeték nélküli személyi hálózatokért felelős IEEE 802.15 munkacsoport koordinálja.

A német kutatók – a Siemens és a France Telecom bevonásával – egy hibrid otthoni hálózati technológiák fejlesztését célzó uniós projekt részeként vizsgálják a VLC-ben rejlő lehetőségeket. A demonstráció során fehér színű LED-lámpákat használtak, ezeket egy modulátorral vezérelték. Az adatátvitel a fény ki- és bekapcsolása révén valósul meg, mindez olyan sebességgel zajlik, hogy az emberi szem nem is érzékeli. A fény által közvetített információ vételére fotodiódákat használtak. A LED-lámpák nagyjából tíz négyzetmétert világítottak be, ekkora volt a hálózat lefedettsége, itt voltak nézhetőek a küldött HD-filmek.

A megoldás hátránya, hogy a vezeték nélküli kapcsolat folyamatos rálátást igényel a VLC-eszközök között: ha valami vagy valaki elállja a fény útját, megszakad. A kutatók hangsúlyozzák is, hogy a VLC nem alkalmas a hagyományos WLAN vagy egyéb otthoni hálózatok kiváltására, inkább kiegészítő technológiaként vethető be például a rádiófrekvenciás adatátvitel kiváltására kórházakban, ahol rádiós hálózatok nem használhatók.

A szakemberek jelenleg a VLC-technológia adatátvitel sebességének gyorsításán dolgoznak. Laborkörülmények között 800 Mbps sávszélességet már sikerült elérniük négy színű lámpák használatával, ez jelenleg a rekord a kategóriában.

Rovatok