Index Vakbarát Hírportál

Fogyatkoznak a Wikipedia szerzői

2011. augusztus 5., péntek 13:22

Lassan elfogynak a Wikipedia önkéntes szerzői és szerkesztői, panaszkodott az online enciklopédia alapítója, Jimmy Wales az oldal éves konferenciáján. Wales szerint túlzás lenne azt mondani, hogy válságban van a Wikipedia, de mindenképpen tenni kell valamit a jelenség megállítására vagy inkább megfordítására.

A Wikipedia évek óta stabilan az internet tíz leglátogatottabb oldala között van, a lexikon szócikkeit önkéntesek írják, ellenőrzik és szerkesztik. Természetes folyamat, hogy a régi önkéntesek lassan lemorzsolódnak, mert elveszítik a lelkesedésüket, vagy egyszerűen másfelé fordul az érdeklődésük, a probléma az, hogy a helyükre nem érkezik elég új ember. Wales statisztikája szerint a tipikus Wikipedia-író 26 éves, műszaki érdeklődésű férfi, a leggyakoribb ok az önkénteskedés feladására, hogy az illető családot alapít vagy munkahelyet vált, és nem marad elég ideje és energiája a Wikipediára.

Az oldal jelenleg 90 ezer aktív közreműködő segítségével készül, ezt egy év alatt ötezerrel szeretné növelni az enciklopédiát fenntartó alapítvány. Több országban, így Indiában, Brazíliában, Kanadában, Németországban és Angliában indítanak programot arra, hogy egyetemi tanárokat bátorítsanak Wikipedia-szócikkek írására, kiegészítésére vagy ellenőrzésére, hogy az információk megbízhatóságát növeljék.

A konferencián bemutatták a WikiLove nevű kezdeményezést is, amivel a felhasználók kis grafikus ikonokat küldhetnek az egyes szócikkek szerzőinek, ha hasznosnak ítélték, amit olvastak - ez a facebookos lájkolás wikipédiás megfelelője lesz. A találkozót egyébként Izraelben tartották, 650 résztvevővel, 56 országból, olyanokból is, amelyek nem tartanak fenn diplomáciai kapcsolatot a zsidó állammal. A legbonyolultabb egy palesztin Wikipedia-szerkesztő esete volt, akinek külön izraeli katonai engedélyt kellett beszereznie a részvételhez.

Rovatok