Index Vakbarát Hírportál

Feldarabolva többet ér a Kodak

2011. augusztus 17., szerda 16:12

Majdnem mindegyik digitális kamerában és okostelefonban vannak olyan technológiák, amelyet a Kodak szabadalmaztatott. A cégnek azonban 1,2 milliárdos kötelezettsége van, amit képtelen kifizetni.

Ötször többet érnek az Eastman Kodak technológiái, mint maga a vállalat, ezért előfordulhat, hogy a 131 éves kameragyártó lesz a mobilgyártók körében zajló szabadalmi háború következő áldozata - írja a Bloomberg. A hírügynökség elemzése szerint a Kodak több mint 30 milliárd dollárt ért a 1990-es években, ám a filmes fényképezők iránti kereslet drámai zuhanásával értékének 98 százalékát elvesztette.

Most 600 millió dollárt ér a vállalat, ám ez kiegészül 1,2 milliárd nyugdíjfizetési kötelezettséggel, ami valamelyest csökkenti az esetleges felvásárló hasznát. A Kodak érdekes lehet a Microsoftnak és a Samsungnak is, mert a technológiáit a digitális fényképezők és okostelefonok 85 százalékában használják.

George Eastman, a vállalat alapítója 1884-ben szabadalmaztatta a fényképezéshez használt filmet, és cége fejlesztette ki a világ első digitális kameráját is, 1975-ben. Részvényárfolyama 1997-ben volt a csúcson, 94,25 dolláron, de akkor indult el a lejtőn, amikor a Nikon és a Canon elkezdett digitális fényképezőket gyártani. Most alig több mint 2 dolláron áll a papír.

Képnézegető

A Kodak szabadalmai közé tartozik egy képelőnézeti technológia, és a Kodak azt állítja, hogy az Apple és a RIM is jogosulatlanul használja ezt. A vállalat egymilliárd dolláros licencdíjat követel tőlük, az amerikai központú Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság augusztusban hoz döntést az ügyben.

Ez egész jó bevétel, de néhány elemző szerint a Kodak messze nem olyan értékes, mint a nemrég 4,5 milliárdért felvásárolt Nortel-szabadalmak, vagy a Google által megvett Motorola. A Kodak technológiái ugyanis nem javítják a mobilok és a hálózatok teljesítményét.

Az MDB Capital elemzője szerint a Kodak több mint 1100 képalkotással kapcsolatos szabadalma nagyjából 3 milliárdot érhet, de négy másik elemző szerint a jelenlegi 2 dolláros árfolyamánál nem ér többet a cég. Csak az biztos, hogy az elmúlt hat évből ötöt veszteséggel záró cég jövője teljesen bizonytalan.

Rovatok