Index Vakbarát Hírportál

Kiszáll a világ legnagyobb pc-gyártója

2011. augusztus 19., péntek 10:22

Semmi sem jelezhetné jobban a pc haldoklását, mint az, hogy a világelső Hewlett Packard bejelentette, már nem akar pc-t gyártani. A vállalat a táblagépek piacán is megbukott, ezért a szolgáltatások és szoftverek világába menekül.

Teljes átalakulás előtt ál a világ legnagyobb pc-gyártójaként ismert Hewlett Packard. A vállalat 32,1-32,5 milliárdos bevétele jócskán elmarad az elemzők által várt 34 milliárdtól, és ebben nagy szerepe van annak, hogy csökkent a pc-k iránti kereslet. Leo Apotheker, aki tavaly november óta a HP vezérigazgatója, úgy döntött, csökkenti a vállalat pc-től való függését, mert a fogyasztók inkább táblagépeket és más újszerű eszközöket vesznek.

Amikor Apotheker a táblagépek elsöprő hatásáról beszél, akkor valójában az Apple iPadre gondol. Ha egy kalap alá vesszük a táblagépeket és a hordozható számítógépeket, akkor az Apple a világ egyik vezető gyártója, és eladásainak 80 százaléka iPad.

Azt sem árt hozzátenni, hogy az Apple profitját is elég sokan irigylik, legutóbbi üzleti negyedévében 28,6 milliárd dollár árbevételen 7,3 milliárd dollár adózás utáni nyereséget szerzett. Ezzel szemben a HP profitja - az Apple-nél nagyobb forgalommal - csupán 1,9 milliárd dollár volt az előző negyedévben.

Can't Touch This

A HP is megpróbált betörni a táblagépek piacára. Tavaly 1,2 milliárd dollárért megvette a Palmot, amivel hozzájutott a webOS operációs rendszerhez. Idén piacra dobta a webOS-alapú TouchPad tabletet, de az csúfosan megbukott. A Best Buy és más áruházláncok eladatlan készleteit a HP-nek százmillió dollárból kell visszavásárolnia. Apotheker be is jelentette, hogy leáll a webOS alapú hardverek gyártásával.

Még ha csak erről lenne szó, azt mondhatnánk, hogy a HP lefuttatott egy drága kísérletet, és kudarcot vallott. A cég azonban a teljes Personal Systems Group nevű részlegtől megszabadulna, magyarán kiszállna az asztali és hordozható számítógépek gyártásából. A hardveripar kemény biznisz, ebben nincs semmi újdonság. Az egykori pc-s nagyágyú IBM évekkel ezelőtt eladta számítógépes részlegét a kínai Lenovónak.

Hiába ismeri az égvilágon mindenki a HP gépeit, ha azok nem hoznak a cégnek elég profitot. Az elmúlt negyedévben a pc-üzletág 9,59 milliárd dollár forgalmon mindössze 567 milliós nyereséget hozott a cégnek. Vannak sokkal jobb lehetőségek, az online üzleti szolgáltatások például ezerrel pörögnek, a vállalati szervereken is jókora nyereség van, a nyomtatóipar pedig a világ egyik legjobb üzlete, amíg néhány liter tinta százezrekbe kerül.

Marad a szoftver

Stephen DeWitt webOS-ért felelős alelnök elmondta, hogy az operációs rendszert megtartják, és olyan partnereket keresnek, akik esetleg licencelnék. Még az is lehet, hogy a jövőben a Samsung vagy a HTC eszközein látjuk viszont az egyébként elég modern, jó ötletekre épülő rendszert. Még esélyesebb partner az Amazon, hiszen Jon Rubinstein, a Palm egykori vezetője, aki a HP-nál kapott pozíciót, ott ül a kereskedőcég igazgatótanácsában. Az Amazon pedig éppen a saját táblagépét fejleszti.

Amikor a HP 1,2 milliárd dollárért megvette a Palmot, Leo Apotheker azt mondta, ők lesznek az új Apple, ami elég furcsán hangzott az SAP-nál 20 évet lehúzó cégvezető szájából. Most azonban már a vak is látja, hogy nem az új Apple jön létre, hanem a HP lesz az új IBM.

A HP a szoftverekre és a szolgáltatásokra koncentrál, és ezen területen hatalmas felvásárlással erősítené pozícióját: körülbelül tízmilliárd dollárért megvenné a közösségi keresőszoftvereket fejlesztő Autonomy nevű céget. Ez a cég a strukturálatlan adatokban való keresésre specializálódott, emailekből, zenékből, videókból és blogbejegyzésekből tudja kihámozni az információkat. Az Autonomy ügyfele többek közt a Coca-Cola és a Nestlé.

A Google-Motorola ügylet és a mobiliparban felélénkülő szabadalmi viták fényében nem lehet átsiklani afölött, hogy a Palm felvásárlásával több mint 1500 mobiltechnológiai szabadalmat szerzett a HP. Ez a portfolió jelenleg többet érhet annál az 1,2 milliárd dollárnál, mint amennyit a HP a Palmért fizetett.

Rovatok