Index Vakbarát Hírportál

A Google feltérképezi az Amazonast

2011. augusztus 22., hétfő 10:17

A Google nagy sikerű térképes szolgáltatása, a Street View a világ nagyvárosai után új terepre, az Amazonas őserdejébe költözik.

A cél itt is ugyanaz, mint az eredeti verzióban volt: a műholdas felvételekből építkező térképhez még egy réteget hozzáadni, ami a helyszínen készült fotókkal adja át, hogy hogyan is néz ki az adott helyszín. A Google kamerás autói világszerte vicces helyzetekbe és adatvédelmi aggályokba futottak bele, a Sustainable Amazon Foundation alapítvánnyal közösen indított új projektben azonban aligha kell ilyesmiktől tartaniuk.

Az autós Street View-fotózásoknál használt kamerák hajókra, illetve triciklikre erősítve járják be a világ legnagyobb folyójának teljes vízgyűjtő területét, automatikusan fényképezve a környéket, és panorámaképeket összerakva a felvételekből. A fő cél a folyó és a dzsungel élővilágának megörökítése, de a környéken élő indián törzsek lakóhelyeinek megörökítése is tervben van.

A Google célja az Amazonas őserdőjének feltérképezésével egyrészt a Google Maps és Earth további népszerűsítése, másrészt a figyelem felhívása a világ legnagyobb őserdőjének pusztulására. Hasonló projektet indít egyébként a cég az Antarktiszon is, az ott készült fotókból ahol interaktív sarkkutató túrát raknak össze a netezőknek.

Rovatok