Index Vakbarát Hírportál

Világranglistát vezetnek magukról a hekkerek

2011. augusztus 22., hétfő 12:01

A New York Times számolt be a hekkerközösség legújabb akciójáról: világranglistát vezetnek saját magukról, az akcióikat a feltört oldal népszerűsége és a technikai kihívás nehézsége szerint osztályozva. Az oldalon eddig 700 hekker regisztrálta magát, és több mint 1200 akciót jelentettek be. Ha az oldal szerkesztői bizonyítottnak látják, hogy a törést valóban az követte el, aki a Rankmyhack.com-ra bejelenti, maga a közösség szavazza meg, hogy az hány pontot ér. A hekkerek a pontszámaik alapján egy állandóan változó toplistára kerülnek, mint egy videojátékban. Katonai és kormányzati célpontokért bónusz pontok járnak.

Az oldal alapítója Solar néven ismert a neten, annyit árult el magáról, hogy egy brit egyetemen tanult programozást, és eközben szedte fel magára a hekkertudást. Az oldal célja az, hogy netről letölthető segédprogramokkal, különösebb technikai tudás nélkül villogókat (őket script kiddie néven ismeri a szleng) megkülönböztessék az igazi hekkerektől, mondta el Solar a lapnak.

A legtöbb pontot érő törések listáját jelenleg a Huffington Post feltörése vezeti (az érintett oldal nem nyilatkozott arról, hogy ez mikor és hogyan történt), a második a Google-é, amiről a cég is megerősített, bár nem klasszikus hekkelésről van szó, hanem egy biztonsági résről a Google.com mobilos verziójában, amit a felfedezője jelentett a Google programozóinál. A harmadik legnagyobb fogás a portugál Globo.com hírportál feltörése, ezt ugyanaz követte el, aki a Huffington Postot is, ezzel a két akcióval a Mudkip fedőnevű hekker vezeti is most a ranglistát.

A hekker-világranglista indulása vegyes fogadtatásra lelt: vannak akik azt mondják, a legkeményebb, legnagyobb tudású hekkerek sosem vernék nagydobra a viselt dolgaikat egy ilyen oldalon, mások szerint a ranglista jó alkalmat adhat biztonságtechnikai cégeknek toborzásra a rablóból lesz a legjobb pandúr elv alapján.

Rovatok