Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik a licitálás a Hulura

2011. augusztus 23., kedd 14:52

A Wall Street Journal értesülései szerint szerdán indul a licitálás a Hulu.com videóstreamelő szolgáltatásra. A Hulu a Netlfix mellett a friss filmek és tévésorozatok legnépszerűbb legális online beszerzési módját kínálja: néhány dolláros havidíjért a premier másnapján elérhetők a neten, ahol a YouTube-hoz hasonló streamelős megoldással, előzetes letöltögetés nélkül nézhetők.

A Hulu tulajdonosai nagy amerikai médiacégek, az NBC-Universal, a Disney és a Fox, akik tulajdonképpen a saját tartalmaikat terítik így az interneten, frissességben és minőségben a kalózoldalakkal és fájlcserélő hálózatokkal vetekedve, megbízhatóságban pedig messze megelőzve, olcsón, és legálisan. Júniusban merült fel először komolyabban, hogy a tulajdonosok eladnák a Hulut, és a legjobb vevő megtalálásához befektetési bankok segítségét kérték.

Az üzleti lap szerint a licit hamarosan megindul, a kezdő ajánlatokat 500 millió és 2 milliárd dollár közé várják. A vevőjelöltek között a Microsoft, a Google, a Yahoo, az Amazon, és az egyik amerikai fizetős kábeltévé, a DirecTV neve merült fel eddig.

A Hulu szakértők szerint azért kockázatos üzlet, mert az életképessége gyakorlatilag mindig is a jelenlegi tulajdonosaitól, a tartalmak gazdáitól fog függeni.

Az oldal felhasználói között nemrég nagy vihart kavart a Fox tévéstúdió döntése, hogy a tévés premierek másnapja helyett nyolc napos késéssel teszik csak elérhetővé a műsoraikat a Hulun. A Torrentfreak fájlcserélő hírportál mérései szerint az érintett sorozatok friss epizódjainak azonnal a két-háromszorosára emelkedett a letöltésszáma Bittorrenten. Ez a sokadik bizonyítéka annak, hogy az olcsó, legális streamek a kalózkodásnak támasztanak jelentős konkurenciát, de amint korlátozzák a tartalmak frissességét, a felhasználók azonnal visszatérnek az illegális alternatívához.

Rovatok