Index Vakbarát Hírportál

Kubrick Űrodüsszeájával védekezne a Samsung

2011. augusztus 25., csütörtök 13:30

Meglepő lépésre szánta el magát a Samsung a hetek óta tartó Apple ellen vívott háborúban. Egy beadvánnyal fordult az amerikai hatóságokhoz, melyben leírja, miért nem megalapozott az Apple támadása, mely szerint tőlük lopták a Galaxy Tabhoz szükséges fejlesztéseket és dizájnt.

Amióta az Apple támadni kezdte a riválisokat az iPadhez való hasonlóság miatt, sokan emlegették a prior art nevű intézményt, vagyis azt, hogy a dizájn már megjelent korábban valahol, így az Apple nem követelheti magának az elsőséget.

A Samsung jogászai most úgy döntöttek, hogy erre hivatkoznak, egészen pontosan arra, hogy az iPadhez hasonló dizájn már volt sci-fiben. Beadványukban azzal érvelnek, hogy Stanley Kubrick 1968-as filmjében, az Űrodüsszeában a tablethez nagyon hasonló gépek jelennek meg az egyik jelenetben. Két űrhajós éppen ebédel, miközben személyi számítógépeket használnak, melyek nagyon hasonlítanak a mai tabletekhez.

Mint ahogy a kérdéses szabadalomban le van írva, a filmben szereplő gépen domináns a kijelző, keskenyek a szélek, lapos a kijelző, lapos fekete a hátlap és az egész igen vékony.

Kérdés, hogy a bíróság elfogadja-e az Samsung érvelését, de ha igen, akkor jogászok sci-fi filmek és sorozatok ezreit nézhetik át a következő hónapokban védekezést keresve a szabadalmi perek ellen.

Rovatok